1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Endast Draken blev kvar

När upptäckarcentret Teknikens land försvann skingrades de olika delarna för vinden. En del blev kvar - det gamla Drakenplanet. Nu är det klart att planet får stanna i Olofströms kommun.
Olofström • Publicerad 12 september 2006
Foto:Carina Lodge Stannar i Olofström. Lena Eneroth har sett till att Drakenplanet som förr fanns hos Teknikens land får stanna i kommunen. Nu är bara frågan vad planet ska användas till.
Foto:Carina Lodge Stannar i Olofström. Lena Eneroth har sett till att Drakenplanet som förr fanns hos Teknikens land får stanna i kommunen. Nu är bara frågan vad planet ska användas till.Foto: 

Men var planet ska stå och vad det ska användas till är frågor som fortfarande väntar på svar.

Planet har i dag en undanskymd plats på baksidan av den industribyggnad i Jämshög som tills för ett par år sedan rymde Teknikens land.

- Men där kan ju inte planet stå hur länge som helst, säger Lena Eneroth.

Hon är medlem av Holjerådet som organiserar och planerar verksamheten i och omkring Holje park. På ett möte förra året tyckte hon att Olofström borde försöka behålla planet.

Lekplats för barn Lena Eneroth fick uppdraget att undersöka möjligheten. Nyligen blev det klart att kommunen får behålla Drakenplanet.

- Jag tycker att det ska användas vid en lekplats för barn, kanske vid den nya storlekplatsen som planeras i Olofström, säger Lena Eneroth.

Holjerådets ordförande Rolf Persson har än så länge inga färdiga förslag att presentera för planets framtid.

- Vi får diskutera det på mötet vi ska ha nu i september. Jag vet att vi till att börja med funderade på att placera planet vid turistbyrån Brocenter, men jag tror inte att det hör hemma där trots allt.

- Brocenter är ju vårt ansikte utåt och Olofström är ju inte förknippat med flygplan utan med bilar.

EU-regler sätter stopp För de unga besökarna på Teknikens land var flygplanet ett populärt ställe att klättra upp i. Men det var under ordnade former, så på en lekplats hör kanske inte planet hemma trots allt, menar Rolf Persson.

- Annars vore det säkert kul för barnen att få leka i planet, men med dagens EU-regler är planeringen för en lekplats minst av allt något att leka med.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.