1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En trädgård för alla sinnen

Solen värmde och vattnet porlade rogivande när tre olika trädgårdar invigdes på gruppboendet i Jämshög i går. Nästa säsong kommer också buskar, klätterväxter och rosor att sprida sina väldofter här.
Olofström • Publicerad 9 september 2006
Ut i solskenet. Invigningen av den nya trädgården på gruppboendet i Jämshög kunde i går ske i strålande sol. Plusjobbaren Helena Norrgård var en av dem som såg till att de boende kom ut i skolskenet.
Ut i solskenet. Invigningen av den nya trädgården på gruppboendet i Jämshög kunde i går ske i strålande sol. Plusjobbaren Helena Norrgård var en av dem som såg till att de boende kom ut i skolskenet.Foto: 

Det är en trädgård för alla sinnen som numera finns på demensboendet. Här har lavendel, kaprifol, rosor och andra doftande buskar och perenner precis blivit planterade.

Annat var det i våras. Utanför marklägenheterna bredde bara stora ytor av gräsmatta ut sig. Nu finns det stenlagda gångar i trädgården dit de boende kan nå med sina rullstolar.

En del växter ryms i upphöjda planteringar, som gör att man kommer nära och kan lukta och känna.

Kommunalråd invigde I mars besöktes gruppboendet av kommunalrådet Margaretha Olsson och riksdagsledamoten Jan Björkman. I går fanns de på plats för att se resultatet, men också för att inviga.

- Det var personalen som tyckte att de boende behövde en vacker trädgård, säger Margaretha Olsson.

Uppdraget gick till fastighetsägaren Olofströmshus, som i sin tur anlitade landskapsarkitekten Per Renvert.

Bland de första att rulla ut de boende i solskenet är plusjobbaren Helena Norrgård som arbetat en vecka på gruppboendet.

"Väcker alla sinnen" En av de boende, Algon Andersson, vill visa att han har en egen plantering utanför sin marklägenhet.

- Allt grävande och planterande på området i sommar har inspirerat honom att skapa något eget. Jag tror att det här kommer att betyda mycket för de boende. En trädgård väcker alla sinnen, även för den som har svårt att uttrycka sig, säger Greta Henningsson, som också arbetar här.

Om viljan och lusten finns ska de boende till våren också få möjlighet att så sina egna blommor och grönsaker i trädgården.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.