1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Eleverna brände sina fula ord

Elever och lärare på Vilboksskolan har fått nog av fula ord. Nu har de bränt dem på bål och ska hädanefter bara använda snälla ord till varandra. Rektorn hoppas att eleverna ska inspireras av kapten Haddock i Tintin när de behöver säga ett fult ord.
Olofström • Publicerad 22 november 2003
Foto: Bo Åkesson Ringlande kö. En efter en passerar eleverna förbi den brinnande tunnan och gör sig av med sina lappar. Fula ord blir aska. En av eleverna på Vilboksskolan slänger i sin lapp med fula ord.
Foto: Bo Åkesson Ringlande kö. En efter en passerar eleverna förbi den brinnande tunnan och gör sig av med sina lappar. Fula ord blir aska. En av eleverna på Vilboksskolan slänger i sin lapp med fula ord.Foto: 

Nedsättande ord sårar och gör ont. De gör också att eleverna trivs sämre i skolan. Därför samlades lärare och elever i går för att tillsammans göra en stark symbolhandling. En efter en gick de fram till ett brinnande oljefat och slängde i papperslappar där de hade skrivit ner alla fula ord de inte ska använda.

Några lappar fladdrade iväg och fick fångas in, andra flammade upp med en gång. En del elever kom med stora lappar, andra med en mängd små.

Klass 5E vill inte riktigt berätta vilka fula ord de hade bränt upp, mer än att de var riktigt fula. Ett av de få orden som går att skriva i tidningen är "tönt". Det ska ingen elev i klassen behöva höra mer.

Hur känns det när någon säger ett fult ord till er?

- Jag blir sur när jag hör dem, säger en tjej och får medhåll.

- Ja, man bli ledsen.

I ett tal till eleverna berättade Olof Nyström att det tar tre veckor att förändra en personlig vana.

- Det här är början på en period med snälla ord. Fula ord är en ovana. Det går att ändra vanor, även om de är inrotade.

- Ibland behöver man säga något fult ord, om man slår sig på tummen eller så. Jag tycker att ni ska ta intryck av kapten Haddock i Tintin och hans fula ord. Ni ska använda ord som inte sårar någon annan, säger Olof Nyström.

Om en elev använder ett ord som klassen har kommit överens om inte ska användas kan klassläraren dela ut ett gult kort till eleven. Efter tre kort skickar skolan ett brev till föräldrarna där den ber om hjälp. Bakgrunden är förstås att skolledningen vill markera att de fula orden inte är okej att använda.

- Vi är inte ute efter att jaga barnen, utan vill bara att de ska lära sig att vårda sitt språk, säger Margit Kotkamaa, klassföreståndare för 5E.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.