1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elever i allvarlig pjäs med humor

Bara en dörr finns på scenen, men det kommer att bli slammer och spring ut och in när fyra elever på Nordenbergskolan sätter upp farsen med titeln In eller ut.
Olofström • Publicerad 12 april 2005
Ställd. Charlotte Bergevi ställer Christoffer Tagesson mot väggen i farsen In eller ut. Foto: Bo Åkesson
Ställd. Charlotte Bergevi ställer Christoffer Tagesson mot väggen i farsen In eller ut. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson

Titeln In eller ut säger i sig själv en hel del. Men när Nordenbergs teaterelever sätter upp farsen handlar det inte enbart om att springa i dörrar. Ett djupare budskap ligger i botten och farsen kretsar kring Fancy som inte har beviljats uppehållstillstånd.

Den handlar om hennes situation, men mest handlar det om förvecklingar, om rappa kommentarer och om komiska situationer.

Åskådaren kommer in i ett studentprytt internat där Kurt Cobains välkända ansikte pryder en plansch som hänger på väggen. Därmed är tidsepoken och åldersidentiteten spikad.

Mer svensk än turk

Farsen som är skriven av Mats-Arne Larsson, utspelar sig på ett internationellt internat. Tonårstjejen Fancy kommer från Turkiet men har bott i Sverige under större delen av sitt liv. Hon studerar tillsammans med väninnan, med smeknamnet Hönan, på internatet och känner sig mer svensk än turkisk.

På skolan finns också den omhändertagande men mycket beskäftiga kvinnliga musikläraren som mycket starkt engagerar sig i Fancys situation. Mitt under ett debattprogram på tv, råkar en förvirrad invandrarminister dyka upp på skolan. Och mycket snart får han stå till svars för sina beslut. Vad som sedan händer får den nyfikne se.

Eleverna är nöjda med manuset.

-Vi var nära att ge upp innan vi hittade det här manuset, säger Melissa Karlsson som spelar musiklärarinna.

Aktuell historia

Hon förklarar att det varit svårt att hitta ett lämpligt manus till den lilla fyrmannaensembeln, men att historien är aktuell och samtidigt innehåller mycket humor.

Dessutom utspelar teaterstycket sig i en miljö som de unga teatereleverna kan känna igen sig i.

-Den har ett allvarligt budskap, säger Charlotte Bergevi.

-Så kan det vara ibland, att man blir utvisad trots att man har svenska föräldrar, säger Melissa Karlsson.

-Det visar hur fel samhället är, säger Christoffer Karlsson.

Sedan är det dags att repetera vidare. Redan på fredag är det premiär. Då ska alla replikerna sitta. Efter premiären ges ytterligare en föreställning som äger rum på söndag.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.