1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elever frågade ut Björkman

Är det svårt att få jobb? Varför har du det jobb du har? Varför måste man gå i skolan? Och vad är ditt favoritdjur?
Det blev många olika frågor som riksdagsman Jan Björkman i lördags eftermiddag fick svara på när ungdomar från låg- och mellanstadiet höll en frågestund med honom.
Olofström • Publicerad 15 april 2002
Foto: BETTINA BETTENHAUSEN Träffade riksdagsman. Frida Grimlund, Hanna Malmberg och Sandra Wolgast hade en rad frågor att ställa till riksdagsman Jan Björkman.
Foto: BETTINA BETTENHAUSEN Träffade riksdagsman. Frida Grimlund, Hanna Malmberg och Sandra Wolgast hade en rad frågor att ställa till riksdagsman Jan Björkman.Foto: 

IOGT-NTO, UNF och juniordistrikten i Blekinge höll i helgen årsmöte på Jämshögs folkhögskola.

Som ett sätt att locka de unga till framtida engagemang ordnades det samtidigt ett läger för ungdomar, där lek blandades med en titt på frågor som verksamheten jobbar med.

Fyra profiler

- Vi har fyra profiler. Den första är drogfrihet, kanske det som IOGT-NTO är mest känt för. Sedan är det internationell solidaritet, miljö och demokrati, förklarar Åsa Linnesjö, som jobbar med ungdomarna.

- Det kan handla om att vi diskuterar varför man inte ska mobba. Internationell solidariet kan man öva i genom att juniorerna skaffar brevvänner i andra länder, fortsätter hon.

Lite nervöst

Riktigt spännande tyckte ungdomarna dock att det var att få träffa en livs levande riksdagsman. Även om det självklart var lite nervöst. Ändå räckte de unga tjejerna flitigt upp handen och frågorna strömmande till. Jan Björkman tog god tid på sig att ge raka och genomtänkta svar. Både av det lättsamma men även av det mer allvarliga slaget.

Egna frågor

Han tycker att frågestunden fyller en viktig funktion som övning i demokratiskt tänkande.

- Det allra bästa var att ungdomarna inte hade fått sina frågor regisserade av någon vuxen utan de verkligen kom från dem själva, säger Jan Björkman.

Ungdomarna var också nöjda.

- Det var verkligen roligt. Vi kom på frågor under tiden, förklarar några av tjejerna efteråt.

Fast att bli politiker är inget de själva funderar på.

- Nej, svarar skaran unisont. Det verkar vara så mycket man måste förstå och hålla reda på.

Fotnot: Vad som är Jan Björkmans favoritdjur? Katt. Dock med en viss reservation för att han är allergisk mot djuret.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.