1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Draken ska få värdig plats

Det gamla Drakenplanet har nu fått en plats i Svensk flyghistorisk tidskrift. Enligt Lena Eneroth är detta ett bevis på flygplanets attraktionsvärde.
Olofström • Publicerad 3 januari 2007
Foto:Carina Lodge Ny landningsplats. Lena Eneroth är stolt över de nya rön hon fått ta del av om det gamla Drakenplanet.
Foto:Carina Lodge Ny landningsplats. Lena Eneroth är stolt över de nya rön hon fått ta del av om det gamla Drakenplanet.Foto: 

När upptäckarcentret Teknikens land försvann, skingrades de olika inventarierna för vinden. Men en sak blev kvar: det gamla Drakenplanet.

Ett försöksplan Planet har enligt tidskriften Svensk flyghistoria en bak-grund som försöksplan. Skribenten i tidskriften, Yngve Andersson, har granskat planet och kommit fram till att planet är märkt med initialerna FC, vilket står för Försökscentralen. Han har även tittat i andra texter i vilka det framkommer att planet ursprungligen kommer från F 10 i Ängelholm. Yngve Andersson konstaterar att planet används vid prov och att det kom till Olofström i

slutet av 1990-talet.

Detta skedde då Högskoleverket och Olofströms kommun startade Teknikens land, bland annat med bidrag från EU.

Verksamheten skulle göra att tjejer blev mer intresserade av teknik, men projektet blev inte så långlivat och för några år sedan lades det i graven.

Kvar finns flygplanet.

- Det här är en spännande historia som jag tycker att allmänheten ska få ta del av, säger Lena Eneroth som är den som kämpat för att planet ska få en betydelsefull plats någonstans i kommunen.

På en värdig plats Hon är en representant för Holjerådet som planerar verksamheten vid Holje park, och menar att det är dags att hitta en lämplig plats att ställa planet på.

- Någon föreslog att vi skulle placera det på Dannfältet. Någon har sagt att där en gång har varit ett flygfält, säger Lena Eneroth.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.