1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dömd hävdar sin oskuld

Den 34-årige olofströmare som dömdes till två år och åtta månaders fängelse för bland annat grov misshandel under Holjekalaset har nu överklagat domen till högsta domstolen.
Mannen menar att han är oskyldig och att hovrätten fastställde tingsrättens dom på mycket svaga grunder.
Olofström • Publicerad 24 november 2003

- Två vittnen, som dessutom är goda vänner till mannen som misshandlades, vägrades av någon anledning vittna under förhandlingarna i hovrätten. Båda personerna pekar ut en annan man som ansvarig för misshandeln. Men eftersom min bakgrund inte är helt fläckfri är det jag som fått ta hela smällen, säger 34-åringen, som sedan den 29 juni suttit häktad i Karlskrona.

Blekinge tingsrätt dömde 34-åringen till två år och åtta månaders fängelse för grov misshandel och brott mot alkohollagen.

Kännbart straff

Mannens 33-årige kompis fick ett nästan lika kännbart straff. Hovrätten, som fastställde 34-åringens dom, menade dock att det inte gick att bevisa att 33-åringen var lika delaktig i misshandeln.

Hans straff sänktes därmed från två år och sex månaders fängelse till en månad bakom låsta dörrar.

34-åringen är helt säker på att de nya vittnesuppgifterna skulle friat honom i hovrätten.

Inga sår på händerna

- Det handlar om två personer som fanns på platsen den aktuella kvällen och som pekar ut en man som hade blodiga knogar och andra kläder än vad jag hade. Den rättsmedicinska undersökningen visade att jag inte hade några sår på händerna, säger 34-åringen, som nu hoppas på upprättelse i Högsta domstolen.

De båda vittnena hördes under den gångna veckan. Deras uppgifter om vad som hände i kalabaliken som utbröt i samband med misshandeln kan vara avgörande för om Högsta domstolen begär prövningstillstånd eller inte.

Försökt nå åklagaren

BLT sökte under gårdagen förgäves åklagare Bengt Iwars för en kommentar angående överklagandet och de nya vittnesuppgifterna.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.