1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Designstudenter ska ge kreativ kaos

För fjärde sommaren i rad kommer designstuderande från hela Sverige till Olofström.
Under sju sommarveckor ska studenterna åstakomma kreativt kaos hos sex lokala företag.
- Det är för kort tid för att ta fram nya produkter. Men vi ska få företagen att tänka i nya banor, säger studenternas vägledare Dag Holmgren.
Olofström • Publicerad 16 juni 2004
Foto: Lena Ehring Designstudenter. Andreas Lindhoff, Stian Sörlie, Ulrika Carlberg, Sara Danielsson och Lisa-Stina Eriksson pluggar design tillvardags men sommar jobbar dom på sommardesignkontoret i Olofström.
Foto: Lena Ehring Designstudenter. Andreas Lindhoff, Stian Sörlie, Ulrika Carlberg, Sara Danielsson och Lisa-Stina Eriksson pluggar design tillvardags men sommar jobbar dom på sommardesignkontoret i Olofström.Foto: 

Sommardesignkontoret startade i Alingsås för sex år sedan. Då sökte 30 studenter till sex platser. I sommar finns sommardesignkontoret i 15 olika kommuner. Drygt 600 studenter sökte till 96 platser.

- Nästan alla på min skola sökte hit, säger Lisa-Stina Eriksson som läser industridesign på Lunds Tekniska Högskola.

Nästan ett riktigt jobb

- Det här är så nära man kan komma att jobba på ett riktigt designkontor fyller Ulrika Carlberg i.

Utbildningen har varit igång i en vecka och studeneterna har redan sparkat igång fem av sommarens sex projekt.

Ett av företagen som tar hjälp av sommardesignkontoret driver fotbollsgolfbanor i Ronneby och Tingsryd.

Designkontorets uppgifter är att hjälpa företaget att hitta nya marknader och utveckla själva fotbollsgolfbanorna.

- Design är ett väldigt populärt ord men det är inte alltid som det används i rätt betydelse. Design handlar inte bara om att byta färg på en mobiltelefon utan snarare om att hitta det i företagens produkter som tilltalar kunderna och försöka utveckla det, fortsätter Dag Holmgren.

- Design är ett brett ämne. I den här gruppen finns folk som jobbar med industridesign, transportdesign och inredredningsdesign.

Utvecklar produkter

Ett lyckat exempel på hur sommardesignkontoret jobbar kommer från 2002. Ett företag i Tingsryd som tillverkar serveringsvagnar ville ha hjälp att förnya och förbättra sina produkter. Företagets serveringsvagnar hade alltid varit billiga att tillverka. Men designstudenterna på sommardesignkontoret tog fram skisser till en serveringsvagn som kostade fem gånger så mycket att tillverka. Företaget var tveksamma till den nya vagnen men nu säljer den bäst i deras sortiment.

- Företaget konkurrerade med priset. Det våra studenter gjorde var att lyfta fram det som var bra i deras produkt och utvecklade det. Då kunde företaget konkurrera med kvalité istället för med pris, säger Dag Holmgren.

niklas.eriksson@blt.se

0455-77 000

Niklas Eriksson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.