1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Designelever ställer ut

I dag tar 22 elever som gått design- och konstruktionsutbildningen på Yrkeshögskolan Syd examen.
I går visade de upp sina examensarbeten. Cd-ställ, ett trappräcke och smycken var några av sakerna som eleverna ställde ut..
Olofström • Publicerad 23 maj 2003
Tar examen. Michaela Åkesson valde att göra en smyckeskollektion som examensarbete i design- och konstruktionsutbildningen på Yrkeshögskolan Syd i Olofström. Nina Svensson gjorde en ljuslykta Foto: RALF BAGNER
Tar examen. Michaela Åkesson valde att göra en smyckeskollektion som examensarbete i design- och konstruktionsutbildningen på Yrkeshögskolan Syd i Olofström. Nina Svensson gjorde en ljuslykta Foto: RALF BAGNERFoto: 

Design- och konstruktionsutbildningen är tvåårig och ger 80 KY-poäng. Examensarbetet motsvarar tre poäng.

Annica Elofsson hade valt att göra sitt examensarbete i diabas.

- Jag valde att jobba med diabas för min ljusstake för att det är lättjobbat och jag har alltid varit intresserad av sten.

Annica Elofsson jobbade med diabasen på ett stensliperi i trakten och fick glaset som är den andra beståndsdelen i Moonlight blåst till sig i Sölvesborg.

Martin Royson tyckte att han behövde få ordning på sina cd-skivor där hemma och valde att göra ett cd-ställ i examensarbete.

- Det är i slipat rostfritt stål och har plats för 45 skivor. Kostnaden för cd-stället är 400 kronor för det företaget som lät mig göra det hos dem, säger Martin Royson.

Michaela Åkesson visade upp en mindre smyckeskollektion i plåt som hon skurit ut med hjälp av laser.

- En serie är i enbart plåt. Sen har jag köpt pärlor till andra smycken. Jag vill gärna fortsätta med smyckesdesign eller design överhuvudtaget.

Arbetssituationen ser inte speciellt ljus ut för de 22 elever som i dag går ut design- och konstruktionsutbildningen. En elev säger att de flesta inte hittat jobb än.

I dag har eleverna avslutning på Fritzatorpet.

Ralf Bagner
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.