1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Den rike äventyraren går igen

Ingen visste vem han var eller var han kom från - främlingen med det stora röda skägget.
Han försvann lika plötsligt som han kommit. Och dök aldrig mera upp.
Men det sägs att Per Adolf Tiderman fortfarande spökar.
Olofström • Publicerad 8 januari 2002
I Sydafrika.Fotografiet som visar hur Tiderman körs i en droska av en svart man både fascinerade och skrämde. - På den tiden hade man aldrig sett en svart människa i bygden, så folk trodde att Tiderman blev körd av hin håle själv, säger Jan Ottosson, ordförande i Kyrkhults hembygdsförening.
I Sydafrika.Fotografiet som visar hur Tiderman körs i en droska av en svart man både fascinerade och skrämde. - På den tiden hade man aldrig sett en svart människa i bygden, så folk trodde att Tiderman blev körd av hin håle själv, säger Jan Ottosson, ordförande i Kyrkhults hembygdsförening.Foto: 

Han var ung, stilig och välklädd med långt, sprakande rött skägg då han dök upp som brunnsgäst i Kyrkhult en sommardag 1893.

Nyfikenheten blev stor när när han bara två veckor senare köpte en gård i Jutanäs strax utanför Kyrkhult. Han lade ett bud på 2 000 kronor. En ansenlig summa pengar på den tiden.

- Auktionsförrättaren förklarade att okända köpare måste betala kontant. Då drog han fram en plånbok ur skägget och plockade fram en tjock bunt med tusenlappar. Då blev det tyst. På den tiden var det ingen i trakten som ens hade sett en hundralapp eftersom det var så mycket pengar, berättar Jan Ottosson, ordförande i Kyrkhults hembygdsförening.

Historien om Tiderman ligger Jan Ottosson varmt om hjärtat och han har ägnat många långa timmar åt att forska i vem denne mystiske främling egentligen var. Inte förrän 1989 kunde gåtan lösas.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg...

Reste till Sydafrika

Tiderman flyttade in på sin nyförvärvade gård. Efter en tid anlände stora trälådor på stationen fyllda med sådant som aldrig förr skådats i trakten. Det var tiger- och lejonhudar, med uppstoppade huvuden och väldiga gap, snäckor och elfenbensfigurer. Tiderman var förtjust i stenmurar och lät anlägga kilometerlånga murar runt sina ägor.

Själv avslöjade han inget om vem han var eller var han kom från. Han arrenderade ut gården, reste i väg och kom tillbaka i flera omgångar. Ofta var han borta i flera år. Ortsborna fick efterhand reda på att han bodde i Sydafrika.

Huset brann ner

År 1907 brann Tidermans boningshus i Jutanäs ned. I väntan på att han skulle bygga en ny bostad flyttade han in i ett källarhus som låg ett stenkast bort.

Tre år senare lämnade han trakten för ännu en resa till utlandet. Han gav bort sin tjocka svarta vinterrock till en dräng som skjutsade honom till stationen i Hovmanstorp.

- Dit jag ska behöver man inte en sådan kappa, hade han sagt, berättar Jan Ottosson.

Det var det sista gången Tiderman sågs. Och gåtan kring honom har varit olöst.

Till en dag för tretton år sedan.

I ett brev som skickades till Jan Ottosson berättar en avlägsen släkting till Tiderman att han hittat uppgifter om vem denne mytomspunne främling var.

Rymt från familjen

Det visade sig att Per Adolf Tiderman var soldat och snickare från Östergötland. Han hade rymt från fru och tre barn för en mer äventyrlig tillvaro i utlandet. Han gjorde sig ett namn som storbyggmästare i Sydafrika.

Ingen som vet dock hur han slutade sina dagar. En teori är att han blev dödad på en båt på väg från Australien som torpederades. En annan hypotes är att han kastades överbord på en av sina resor till havs.

Kanske är han närmare än vad man tror.

Under årens lopp har många sett det lysa från fönstret på ovanvåningen i i hans källarehus. Trots att det då stått öde och tomt...

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.