1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De levandegör scener

Med anledning av hundraårsfirandet kring Harry Martinson anordnas i sommar guidade bussturer med teater som bonus. Teateramatörer i tidstypiska kläder ska levandegöra scener ur Nässlorna blommar för deltagarna.
Olofström • Publicerad 22 juni 2004
Foto: Lena Ehring Provar ut kläder. Karin Sjögren och Emmelie Andersson är två av tjejerna som ska vara med och spela teater. - Det ska bli både spännande och roligt att vara med, säger Emmelie Andersson. Rätta vinkeln. Karin Sjögren får hjälp med hattprovningen.
Foto: Lena Ehring Provar ut kläder. Karin Sjögren och Emmelie Andersson är två av tjejerna som ska vara med och spela teater. - Det ska bli både spännande och roligt att vara med, säger Emmelie Andersson. Rätta vinkeln. Karin Sjögren får hjälp med hattprovningen.Foto: 

Om en månad är det premiär för Jubileumsturerna. Med Ingegerd Bodner som guide kommer bussresenärerna att få se sex scener ur Nässlorna blommar. För manus står Erika Thorell och Britta Lindgren.

Bakom arrangemanget står Olofströms kommun och bland de drivande har kulturchef Elisabeth Jonsson och Martinsonkännaren Ingegerd Bodner varit. När väl idén att göra teatertablåer kring några stycken ur Nässlorna blommar hade kläckts började Erika Thorell och Britta Lindgren att läsa boken i jakt på "rätt" scener.

- Det är svårt att inte gripas av boken, jag sträckläste den, säger Britta Lindgren och Erika Thorell håller med.

Söker fler statister

Ett 30-tal amatörskådespelare i åldrarna sju år och uppåt är med. Alla är de från Olofströms kommun eller har olofströmsanknytning. Sedan tillkommer en mängd statister. Fler behövs.

- Framför allt till julottan en vintermorgon 1910. Är det några som vill vara med får de gärna höra av sig, säger Britta Lindgren.

I går kväll var det kostymutprovning som gällde. I hembygdsmuseet låg gammaldags kläder utlagda på stolarna i salen. Britta Lindgren berättar att de har lånat ihop kläder från Blekinge museum och Teatersmedjan i Karlshamn. Det enda de har problem med att hitta är varma mansytterrockar till julottescenen.

Alla från Olofström

Ett 30-tal amatörskådespelare skulle under kvällen hitta kläderna till "sina" karaktärer. En som var på plats var olofströmsbon Niclas Nordström som ska spela kyrkvärd, dräng och en man som tar hand om gods när ångbåten anländer.

- Det är kul att vara med på en sådan här sak. Jag ska sjunga ett skillingtryck också, säger Niclas Nordström som är med i Jämshögs kyrkokör.

Martin, Harry Martinsons jagperson i Nässlorna blommar, spelas av två olika personer beroende på om han gestaltas som barn eller tonåring.

- Stämningen och känslan i scenerna är det viktigaste, inte om pojken som spelar Martin är exakt rätt ålder, säger Erika Thorell.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.