1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De kräver mer personal

Nu kräver de anställda på Brännaregårdens äldreboende politikerna på svar. Om inte personalstyrkan förstärks, vilka uppgifter ska de prioritera bort för att hinna med vården av de gamla?
- Vi är färre händer i vården i dag, inte fler som det så fint lovades inför förra valet, konstaterar Sollan Edvardsson och hennes arbetskamrater..
Olofström • Publicerad 13 september 2002
Personalstyrkan måste förstärkas. Det anser Madeleine Rolandsson, Malena Svensson och Sollan Edvardsson som alla tre arbetar inom äldreomsorgen. Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM
Personalstyrkan måste förstärkas. Det anser Madeleine Rolandsson, Malena Svensson och Sollan Edvardsson som alla tre arbetar inom äldreomsorgen. Foto: PÄR-MAGNUS STRÖMFoto: 

Personalen på Brännaregårdens äldreboende och inom hemtjänsten i samma område är trötta och arga. Runt 20 av de anställda har samlats i Brännaregårdens dagcentral för att föra fram sina åsikter till media.

- De gamla vi har här har varit med och byggt upp vårt samhälle och betalat skatt i alla år. De får inte en värdig behandling, vi hinner knappt tala om vad vi heter när vi kommer och hjälper dem, säger Sollan Edvardsson och fortsätter:

- Vi mår dåligt av vår arbetssituation och har svårt att sova när vi kommer hem. Det saknas ett 30-tal årsarbeten inom äldrevården - är det konstigt att vi går på knäna då?

Flera sjukskrivna

Personalen har en enkel önskan. De vill kunna göra ett jobb som de är stolta över och där både de gamla och de själva mår bra. Sedan de första personalneddragningarna gjordes för ett och ett halvt år sedan är flera personer långtidssjukskrivna.

- Vi har inte samvete att låta de gamla fara illa, men vi går in i väggen. Vi känner oss utnyttjade, säger Sollan Edvardsson.

- De anhöriga borde vakna. Vi har skrikit i flera år utan att det har hjälpt, säger Monica Vuorenpää.

De anställda är trötta på att de, och inte politikerna, får ta emot kritik från anhöriga.

Större vårdbehov

Personalen uppger också att många anhöriga och äldre inte vågar framföra klagomål till politikerna eller ansvariga inom äldreomsorgen.

- De säger att "då får ju ni skäll, och det vill vi inte", säger Sollan Edvardsson.

Emilia Mowny konstaterar att de som flyttar till äldreboendena nu för tiden är i ett större behov av vård, än vad det var för bara tio år sedan.

- De som flyttar hit klarar nästan inte någonting, vi måste vara två i personalen när vi hjälper dem.

- Ja, vårdbehovet blir bara tyngre och tyngre, säger Mari Håkansson.

Hemtjänstgruppen är förtvivlad över att tre personer som går som extrapersonal inte får förlängt.

Måste prioritera

- Det flyter rätt bra i dag när vi är tolv, berättar Madeleine Rolandsson.

- Men nu har vi fått besked om att budgeten är överskriden och att vi inte får ta in extrapersonal på helgerna som vi gör i dag. Hur ska vi göra då för att inte eftersätta vården, säger Sollan Edvardsson.

Hon och de andra på Brännaregården är helt ense om att nu vill de få besked från politikerna: vad är det de inte ska utföra?

- Är det städning, tvätt eller handla? Vad och hur ska vi prioritera, säger Sollan Edvardsson och får medhåll av sina arbetskamrater.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.