1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De har öppet hus för unga

Ungdomsmottagningen i Olofström inrymmer tre huvudmän, allt för att underlätta för ungdomar när de behöver hjälp. I dag håller mottagningen öppet hus.
Olofström • Publicerad 1 oktober 2007
Foto:Stefan Hagel Öppet hus. I dag kommer samtalsterapeuterna Jeanette Horst och Pia Svanberg, samt barnmorskan Marita Wyöni, att hålla öppet hus på Olofströms ungdomsmottagning.
Foto:Stefan Hagel Öppet hus. I dag kommer samtalsterapeuterna Jeanette Horst och Pia Svanberg, samt barnmorskan Marita Wyöni, att hålla öppet hus på Olofströms ungdomsmottagning.Foto: Stefan Hagel

Ungdomsmottagningen

öppnades tidigare i år på initiativ av kommunens välfärdsråd och det är den första i västra Blekinge där flera olika huvudmän samverkar under samma tak: primärvården, psykiatrin och kommunen i form av socialförvaltningen.

Mellan 13 och 25 år Tanken med detta är att det ska räcka för ungdomar, generellt mellan 13 och 25 år gamla, att komma till en plats, där all kompetens finns samlad.

Ungdomens eget hus - Detta är ungdomens eget hus, säger samtalsterapeuten Jeanette Horst.

En öppet hus-eftermiddag ger personalen på ungdomsmottagningen möjligheten att få visa upp lokalerna, sig själva och även hur det går till vid ett besök i lokalerna.

- Nu bjuder vi in ungdomar, föräldrar och samarbetspartners. Vi tänker berätta om vår verksamhet, säger Pia Svanberg, även hon samtalsterapeut.

En ungdomsmottagning förknippas i mångt och mycket med preventivmedel, eller möjligen med den bristande användningen av sådana. Den förknippas också med flickor, varför personalen hoppas att det också dyker upp en del killar under dagen.

Barnmorskan Marita Wyöni, som träffar de allra flesta som kommer till mottagningen, förklarar varför de kommer dit.

Könssjukdomar - En tjej var här och hämtade en p-pillerkarta. Ibland kan det handla om biverkningar av p-piller. Könssjukdomar. En stor och jobbig bit är abortrådgivningen.

Besöken är av två slag. De är antingen spontana, som när någon behöver till exempel dagen efter-piller eller kondomer. Eller så är de tidsbokade och kräver just mer tid, då det kan handla om jobbiga saker om allt från gynekologiska besvär till depressioner och skolproblem.

Stefan Hagel
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.