1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dåligt väder bra för skrivande

Vädret begränsade utflykterna men gav Anna Lindberg arbetsro. Under sin stipendievistelse i Nebbeboda skola har hon skrivit mer än vad hon planerade.
Olofström • Publicerad 6 juli 2013
Poesitratt. Tanken är att ska lyssna på Harry Martinssons poesi när man sitter i fåtöljen. Det fungerar inte och jag brukar slå huvudet i högtalarna, berättar Anna Lindberg.
Poesitratt. Tanken är att ska lyssna på Harry Martinssons poesi när man sitter i fåtöljen. Det fungerar inte och jag brukar slå huvudet i högtalarna, berättar Anna Lindberg.Foto: Charlotte Nilsson
Fler utflykter. Anna Lindberg hade gärna sett mer av omgivningarna under sin tid som vistelsestipendiat i Nebbeboda skola men vädret begränsade henne. I stället fick hon mycket jobb uträttat.
Fler utflykter. Anna Lindberg hade gärna sett mer av omgivningarna under sin tid som vistelsestipendiat i Nebbeboda skola men vädret begränsade henne. I stället fick hon mycket jobb uträttat.Foto: Charlotte Nilsson

Två veckor börjar lida mot sitt slut och Anna Lindberg har bara en dag kvar av sitt vistelsestipendium i Nebbeboda skola i Nyteboda när BLT kommer på besök.

Hon har ingen bil med sig utan har varit hänvisad till de cyklar som ingår i lånehushållet som transportmedel. Det har gjort Anna och vännen Simon, som följt med som sällskap, beroende av vädret.

? Det har blivit mindre utflykter och mer arbetande än vad jag planerade från början. Mellan regnen har vi promenerat runt sjön och cyklat in till Olofström ett par gånger, berättar hon.

?I morgon skall vi få en guidad tur med bil i författarebygden.

Det är första gången som Anna Lindberg är i Olofström och i Blekinge. Hon är uppvuxen i Dalarna och flyttade till Uppsala för att läsa tyska vid universitet efter gymnasiet. När hon var 24 år kom hon in på skrivarlinjen vid Biskops Arnö folkhögskola i Uppland.

?Det var ett lyft att få komma in där och ägna mig åt skrivande, berättar hon.

För ett år sedan kom Annas först bok, "Något måste hända nu". En ungdomsbok som hon började på redan när hon gick på skrivarlinjen. Boken fick som fina recensioner i pressen och nominerade henne till årets debutantpris, Slangbellan, av författarförbundets barn- och ungdomslitteratursektion.

Idag växlar hon sitt eget skrivande med att översätta tysk litteratur. Jobben skiljer sig åt berättar hon. Som översättare hyr hon en arbetsplats på ett kontor bland andra skribenter och har ett disciplinerat arbetsschema. När hon skriver på egna berättelser behöver hon vara ostörd och arbetar hemma.

?Har man 200 sidor att översätta på fyra månader så behöver man sätta upp ett arbetsschema. Det har varit svårare att vara disciplinerad när jag jobbar med mina egna saker, berättar Anna.

Under vistelsen i Nebbeboda har arbetet med det egna skrivandet gått bra. Det har varit lätt att sitta kvar vid skrivbordet och arbeta när det har regnat ute.

?Regnet har varit bra för arbetsdisciplinen. Jag hoppas att jag kan fortsätta så hemma, säger hon.

I Nebbeboda har hon arbetat på ett projekt om konstnären Salvador Dalis fru Gala. Den kvinna som Dali höjde till skyarna som sin musa. Anna är nyfiken på Gala som person, kvinnan bakom en myt som hennes make skapade. Vad som blir av det projektet och när det blir klart vet inte Anna idag.

?Det är så jag jobbar. Jag kan ha två, tre projekt på gång som jag plockar framarbetar på ett tag och som sedan får vila ett tag, säger hon.

Anders Stålberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.