1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dags att räkna alla fåglar

Brukar du mata fåglarna i din trädgård, på din balkong eller i en park nära dig?
Då kan du vara med i räkningen av vinterfåglar som startar på fredag.
Olofström • Publicerad 26 januari 2006
Vilken fågel är det? Saga Gustavsson och hennes plastpappa Håkan Henmyr studerar fågelboken inför fågelräkningen om några dagar. Foto: Lena Ehring
Vilken fågel är det? Saga Gustavsson och hennes plastpappa Håkan Henmyr studerar fågelboken inför fågelräkningen om några dagar. Foto: Lena EhringFoto: Lena Ehring

Den landsomfattande fågelräkningen arrangeras av Sveriges ornitologiska förening och pågår mellan den 27 och 30 januari. Det är första gången som Sverige räknar fåglar på vintern och idén har föreningen hämtat från England.

Resultaten av fågelräkningen kommer att sammanställas och ge en bild av fågelbordsarternas geografiska spridning i landet den här vintern. Dessutom får föreningen en uppfattning om vilka arter som är vanligast på utfodringsplatserna i de olika landsdelarna.

Årligt evenemang

Det är också föreningens förhoppning att fågelbordsräkningen ska bli ett årligen återkommande nationellt evenemang. På sikt hoppas ornitologerna kunna engagera landets skolor i kampanjen.

Några som tänker vara med premiäråret är familjen Henmyr i Kyrkhult. Saga Gustavsson och hennes plastpappa Håkan Henmyr tillhör familjens största fågelentusiaster.

Sexåriga Saga har tittat på fåglar sedan hon var mycket liten och Håkan var i många år en aktiv ornitolog som reste land och rike kring, och även utomlands, för att titta på så många fåglar som han bara kom åt.

Sett de flesta fåglarna

Sedan många år leder han demonstrationen av fåglar på första maj tillsammans med Johnny Karlsson.

Just den här dagen är det ganska glest bland fåglarna kring foderplatsen i familJens trädgård. Till sist dyker två kajor upp.

-Annars har vi nog sett de flesta arter som finns uppräknade på listan som föreningen har tryckt upp, säger Håkan Henmyr.

På listan finns bland andra gråspett, sidensvans, rödhake, koltrast, talltita, blåmes, talgoxe, bergfink och stenknäck.

Viktigt med holkar

Från vardagsrumsfönstret på första våningen är det god uppsikt över fågelbordet. På fönsterkarmen står en kikare och en fågelbok. Ingenting är lämnat åt slumpen.

Fågelmatning i all ära. Om man verkligen bryr sig om småfåglarna i sin trädgård så är det viktigast att se till att de har holkar att bygga bo i, tycker Håkan Henmyr.

-Det ska mycket till innan fåglarna svälter ihjäl. De hittar hela tiden nya matplatser. Har de däremot ingenstans att lägga ägg blir det värre. Men fågelholkarna måste skötas. En gång om året ska de göras rena på grund av all ohyra som samlas där.

Fotnot: Läs mer på www.sofnet.org, hemsidan hos Sveriges ornitologiska förening.

Där kan man också ladda ned den förtryckta anmälningsblanketten med olika fågelnamn på.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.