unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Corona: Här är de senaste besluten i kommunen

Ledningen inom Olofströms kommun arbetar för att förebygga smittspridning.
Nu har ett antal nya beslut tagits.
Bland annat ställs all simundervisning in.
Kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S) och kommunchef Iréne Robertsson informerar om det rådande läget i Olofström, till följd av coronaviruset.
Kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S) och kommunchef Iréne Robertsson informerar om det rådande läget i Olofström, till följd av coronaviruset.
Foto: Bo Åkesson

Till följd av coronaviruset och de konsekvenser som medförs har kommunens krisledningsnämnd sammanträtt vid två tillfällen under veckan. Samtidigt har organisationen stabsmöte med samtliga förvaltningar tre gånger per vecka.

– Vi har gått igenom, och tittat på, hela kommunen i sin helhet, säger kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S).

Det huvudsakliga förhållningssättet är glasklart.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, håller oss till dem och inte springer i väg på olika håll. Det vi jobbar med nu är att försöka förebygga smittan och försöka få den till att avstanna.

Som följd har ett antal beslut fattats:

Kommunfullmäktige den 30 mars ställs in.

– Vissa av de ärendena kommer att beslutas om i kommunstyrelsen på tisdag, bland annat gällande Jemsegården, förklarar Morgan Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Publika evenemang runt om i kommunen framöver kommer att riskbedömas vid varje enskilt tillfälle.

Biblioteket, fritidsgården Växtverket, Navigatorcentrum samt simhallen med tillhörande gym kommer att förbli öppna.

Däremot tillämpas vissa restriktioner.

– När det gäller simhallen och gymmet kommer vi att ställa in arombastu, simundervisningar och simskolor.

Och vissa betalande, som i mindre utsträckning har möjlighet att utnyttja sina medlemskap till följd av coronaviruset, ska avlastas ekonomiskt.

– De personer som är 70-plus och ingår i en riskgrupp kommer att få pausa sitt abonnemang i två månader, till den 16 maj. Under den perioden behöver de inte betala, menar Morgan Bengtsson.

För skolorna är det fortsatt Folkhälsomyndighetens riktlinjer som gäller. Distansutbildning bedrivs på gymnasiet och vuxenutbildningar.

Elever som bor på internatet vid Borgen, som nu bor på annan ort, hyresbefrias under tiden som distansutbildning pågår.

Iréne Robertsson, kommunchef, om de rådande omständigheterna:

– Den stora delen är att förbereda och se till att vi säkra den samhällsviktiga servicen, säger hon och syftar på bland annat vård och omsorg.

Morgan Bengtsson trycker på allvaret i situationen.

– Allt annat har fått läggas åt sidan. Just nu är det fullt fokus på att vända på varenda sten när det gäller detta och att förebygga så mycket som möjligt.

Samtidigt vill han inte begränsa vardagen i allt för stor utsträckning.

– Men vi tror inte på att stänga ner hela samhället. Som invånare ska man kunna leva som man gjort tidigare, med den informationen som ges i åtanke, säger kommunalrådet.