1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Cirka 12 miljoner kubikmeter skog föll i stormen

Massor av faror i stormfälld skog Omkring 12 miljoner kubikmeter skog beräknas totalt ha fallit i januaristormen. Det är de största stormskadorna, näst efter stormen Gudrun, sedan stormen 1969.
Olofström • Publicerad 19 januari 2007

Mycket av den stormfällda skogen ligger i områden som redan riskerar omfattande granbarkborreangrepp. Skogsstyrelsen uppger att de största skadorna finns i området kring Mariestad, men också området kring Ljungby, som drabbades hårdast av stormen Gudrun, har relativt omfattande skador.

Mindre skador Även om januaristormen orsakat betydligt mindre skador på skogen än stormen Gudrun, då omkring 75 miljoner kubikmeter skog skadades, så är det ett större geografiskt område som drabbats nu.

En stor del av de skadade träden finns alltså i det område om drabbades värst av stormen Gudrun för två år sedan. Årets stormskador förvärrar därför ytterligare den redan pressade situationen med omfattande granbarkborreangrepp i Götaland.

Ett stort arbete Att ta hand om det stormfällda virket blir därför ett stort arbete under stark tidspress eftersom granbarkborren börjar svärma redan i maj.

Skogsstyrelsen uppmanar allmänhet och skogsägare att inte upparbeta eller vistas i områden med stormfälld skog på grund av risk för livshotande skador.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.