1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Buller väcker ilska i Vilshult

På ena sidan grannar som klagar över störande ljud, på andra sidan ett företag som vill utveckla sin verksamhet. I Vilshult ligger flera bostadshus nära Zaarstone AB vilket lett till klagomål.
Olofström • Publicerad 22 juli 2013

Det har legat en stenindustri på platsen sedan långt innan bostadshusen i närheten byggdes. Där är egentligen det största felet, menar Ted Zaar, ägare till Zaarstone som har sex anställda.

– Stenindustrin har ju legat här sedan 1800-talet, husen borde aldrig ha byggts så nära. Jag förstår att de boende vill lyssna på fågelsången, men tyvärr kan jag inte uppfylla önskemålet att det är det enda de ska höra.

– Vi hade vinst redan första året här. Det har gått bra, i år dubblar vi omsättningen till 15 mil- joner kronor och ska investera i nya sågar. Min förhoppning är ju att kunna utöka till tvåskift.

Grannarna har kontaktat Miljöförbundet Blekinge Väst och klagat över ljuden från stensliperiet. Orden i breven är hårda. När verksamheten flyttade till Vilshult ”blev livet för oss och kringboende ett helvete” skriver en av de boende i sitt brev och hotar med att vända sig till domstol för att få det hela under kontroll. Stensliperiet borde aldrig fått lov att etablera sig där, tycker brevskrivaren.

Miljöförbundet har nu gått ut med ett förslag till beslut. Det är daterat 12 juli och första punkten ska vara uppfylld den 31 juli. När BLT pratar med Ted Zaar är han helt ovetande om brevet. Företaget har semesterstängt och öppnar inte förrän i augusti.

Hur ljudnivåerna egentligen är råder det delade meningar om. Ted Zaar menar att de håller sig inom rätt nivåer för buller på såväl dag som natt, Miljöförbundet att före-taget inte gör det. Oavsett vilket måste företaget komma in med en ny ljudmätning senare i höst. Miljöförbundet anser inte att den som redan har gjorts är tillräcklig.

Enligt Per-Ola Persson på Miljöförbundet är själva stensliperiverksamheten inte tillståndspliktig. Men inkommer klagomål kan de ställa krav på var bullernivåerna ska ligga.

– Vi har inlett en bullerutredning. Det är rätt stor omfattning på verksamheten. Tyst kanske det aldrig blir, men bul- lret ska vara på en viss nivå, säger Per-Ola Persson.

Zaarstone håller för närvarande på att flytta en del verksamhet till ett annat ställe på fastigheten, berättar Ted Zaar.

– Vi har köpt skog av Sveaskog. Vi flyttar en del verksamhet så den hamnar bakom lokalerna i stället.

Miljöförbundets krav

Miljöförbundet Blekinge Väst vill att Zaarstone AB gör följande:

Vidtar omedelbara åtgärder för att åtgärda de mest akuta bullerproblemen senast den 11 augusti.

Vid vite om 5 000 kronor senast den 31 juli lämnar en åtgärdsplan om hur bullernivåerna ska ner till riktvärdena för externt industribuller.

Den 30 september ska föreget ha utfört åtgärderna så att bullerriktvärdena följs.

Vid vite om 10 000 kronor ska företaget ha kommit in med en uppföljande bullermätning till miljöförbundet den 15 oktober.

Mätningen ska utföras enligt Naturvårdsverkets riktlinjer och utföras av sakkunnig person.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.