1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Borta bra men hemma bäst

För första gången på åratal ska Volvofabriken i Olofström styras av någon från de egna leden.
– Som olofströmare är det förstås oerhört positivt att få det erbjudandet och jag ser verkligen fram emot det, säger Magnus Nilsson, 46 år.
Olofström • Publicerad 8 juli 2013
Magnus Nilsson blir ny chef på Volvofabriken i Olofström, där han började sitt yrkesliv direkt efter avslutad militärtjänstgöring för 25 år sedan.
Magnus Nilsson blir ny chef på Volvofabriken i Olofström, där han började sitt yrkesliv direkt efter avslutad militärtjänstgöring för 25 år sedan.Foto: Eric Demurie

Många tankar snurrade i Magnus Nilssons huvud den där dagen då han stämplade in på Volvo i Olofström för första gången. Att han 25 år senare skulle bli platschef var inte en av dem.

– Jag har nog aldrig funderat särskilt mycket på att göra karriär. Det är förstås inte fel att ha en sådan ambition, men jag tror att om man trivs på jobbet och har fokus på det man gör för stunden så blir resultatet bra. Då kommer ofta möjligheterna, säger han.

Med den inställningen har han, som man säger, vandrat den långa vägen upp genom företagshierarkin. Första arbetsuppgiften var pressning och därefter har han jobbat med såväl produktion som beredning.

För två och ett halvt år sedan flyttade han till Belgien för att leda arbetet på Volvos karossfabrik i Gent. Erfarenheten därifrån anser han vara oumbärlig för att han ska klara uppgiften som nu väntar på hemmaplan, inte minst eftersom den Belgiska fabriken är huvudkund till Olofströmsfabriken.

– Det har varit en oerhört nyttig läroperiod som gett internationell kompetens, säger han.

Han ser tre stora utmaningar för Volvo i Olofström de kommande åren. För det första räknar han med att konkurrensläget kommer att kräva ett fortsatt fokus på effektivitet, kvalitet och ledarskap. För det andra ska nya bilmodeller lanseras och för det tredje fortsätter satsningen på avancerad varmformning/presshärdning av material i produktionen. Det sistnämnda betecknar Magnus Nilsson som en ”milstolpe” för Olofström.

På det personliga planet ser han fram emot att få komma hem igen. Visserligen är han född och uppvuxen i Hässleholm, men hela sitt vuxna liv har han tillbringat i den nordväst­blekingska bruksorten och han känner sig mest som olofströmare. Framför allt längtar han efter att få tillbringa mer tid med sin sambo och sina barn.

...sig själv som ledare:

– Jag tror att jag är duktig på att involvera andra och låta dem komma till tals. Jag går mycket på magkänsla och intuition, försöker ha båda fötterna på jorden. Trots att det handlar om ett stort företag försöker jag att inte krångla till saker och ting.

...fritiden i Belgien:

– Här nere finns en utbredd cykelkultur som jag har tagit till mig. Jag har köpt en racercykel som jag tar med mig hem. Det är en bra motionsform och jag räknar med många mil på de blekingska vägarna.

... att bo i ett annat land utan familjen:

– Vi har setts med ojämna mellanrum och alltför sällan. Det har varit den stora avigsidan de här åren.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.