Blandade reaktioner efter det nya avtalet
Det lokala avtalet ger anställda inom vård och barnomsorg totalt 5,7 procent i lönelyft. De som har lägst lön får högsta påslaget.
Anna Svensson har arbetat i elva år inom äldreomsorgen. Hon tillhör de anställda som med det nya avtalet får mest.
- Jag ökar min lön med nästan 2 000 kronor, till 16 800 kronor plus ett lönetillägg på 400 kronor, säger hon. Att jag äntligen kommit upp så att jag inte längre är underbetald känns bra, men det är ändå ingen hög lön med tanke på det ansvar och det jobb som vi utför varje dag.
Barnskötaren Eija Uusivirta håller med. Hon kommer att få ett lönelyft på 665 kronor plus tillägg. Efter 25 år i yrket ger det henne en månadslön på 16 710 kronor.
Allt större lönegap
- Jämfört med förskollärarna ligger vi fortfarande långt efter och gapet blir större för varje år. För sju år sedan hade de 300 kronor mer än vi, i dag ligger skillnaden mellan 2 000 och 3 000 kronor, trots att vi utför exakt samma arbetsuppgifter, säger Eija Uusivirta.
- Våra jobb måste värderas högre, säger Ingrid Rönndahl. Hon arbetar på ett korttidsboende för barn.
- Det är redan i dag svårt att få tag på personal till jobb inom omsorgen, om ingenting händer får vi annars inga sökande alls till de här jobben i framtiden. Att vi arbetar med människor måste börja värderas högre.
- Det är redan i dag svårt att locka elever till omvårdnadsprogrammet, säger Ing-Mari Holtne, kommunals ordförande i Olofström.
- Just nu får vi lita mycket till den personal vi kan få genom utbildningarna på Komvux, men det räcker inte alltid, säger hon.
Det nya avtalet innebär en satsning på anställda inom vården och barnomsorgen. Det är Ing-Mari Holtne nöjd med.
- På vissa områden ligger vi högt över det centrala avtalet, och det känns bra att ha fått den responsen från arbetsgivaren.
Vill ha nytt lönesystem
Minst nöjd är hon över att avtalet innebär ett så pass litet påslag för dem som arbetar i kommunens kök. En av dem är Marina Wallander, som i 20 år arbetat som kokerska i kommunen. Hon får 200 kronor mer och kommer upp i 16 400 kronor.
- De har inte fått vad de borde, men jag hoppas att vi ska kunna ändra på det nästa gång, säger Ing-Mari Holtne. Jag hoppas också att det vi uppnått nu ska vara en början mot individuella löner. Vi måste börja ta fram ett arbetsvärderingssystem så att vi kan jämföra olika yrkens löner.