Bjuder in till en dag med Eldhs statyetter
Den berömde svenske skulptören Carl Eldh (1874-1954) hade anknytning till Kyrkhult genom sin hustru Elise, uppvuxen i Ebbemåla. Tillsammans med dottern Brita, som gick bort 2000, ligger paret Eldh begravda på Kyrkhults kyrkogård. Deras gravmonument tillhör en av de mest välbesökta turistattraktionerna i kommunen.
Efter Britas Eldhs död 2000 köpte Fornebodastiftelsen saker som hon lämnat kvar på Forneboda. Förutom en mängd statyetter fanns där möbler, tavlor och husgeråd. En del har sålts vidare till antikhandlare. Annat har sålts till allmänheten vid mycket välbesökta auktioner.
Men gipsstatyetterna har stiftelsen valt att behålla. De är inte till salu och förvaras inte på Forneboda. Vill man se dem ska man alltså bege sig dit på söndag.
- Det är första gången som statyetterna, ett 50-tal stycken, visas upp, och det händer bara en dag, säger stiftelsens ordförande Lars-Göran Ohlson.
På söndag kommer en brasa att vara tänd i stugans öppna spis. Servering blir det också.
Huset byggdes 1888 av Georg Gauffin, chefen för Apotekarnes Mineralvatten AB. Detta var under den epok som Kyrkhult och Tulseboda skulle komma att etablera sig som kurort. Tillsammans med hustrun Alma gjorde han området kring Forneboda till ett kulturcentrum för den tidens konstnärer och författare.
- Vi är i det närmaste säkra på att Carl Eldh ingick i den kretsen, säger Lars-Göran Ohlson. Det måste vara anledningen till att Elise Eldh senare köpte huset. Men vad vi vet har Carl Eldh aldrig bott här.
Elise Eldh fick lagfart på huset 1957 och då hade Carl Eldh, som i år föddes för 130 år sedan, varit död i tre år.