1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

- Handikappidrottsförbundet var väldigt intresserade av vår idé. De hörde av sig till mig flera gånger, men från kommunens sida hände ingenting, säger Hugo Ballovarre, fd vd hos Olofströmshus.
Olofström • Publicerad 10 oktober 2001

Som BLT berättade i går vill Svenska Handikappidrottförbundet förvandla nedlagda KA 2 till ett centrum för rehabilitering och träning för funktionshindrade.

Genom ett samarbete med Östersjöinstitutet vill man dessutom öka intresset för handikappidrott hos länderna kring Östersjön.

Oanade möjligheter

Projektet hoppas få pengar från EU via Equal-likaberättigande och målet är att skapa bestående jobb till fler funktionshindrade via idrotten. Centret förväntas ge uppemot 150 nya jobb.

- Jag uppfattade det som en stor satsning med oanade utvecklingsmöjligheter, säger Hugo Ballovarre i dag. Att satsningen nu ser ut att hamna i Karlskrona är förstås tråkigt för Olofström. Men Olofström hade faktiskt chansen.

- Egentligen är allting ganska ironiskt, för ofta hör man ju att det är typiskt att allting ska hamna i Karlskrona, tycker Hugo Ballovarre.

Många idéer

Idén med ett centrum för handikappidrotten fanns med tidigt i arbetet med Borgen-projektet.

- Men vi hade respons från annat håll också, bland annat när det gällde idén med en satsning på hundkapplöpning. Även där hade Olofström kunnat varit med om man hade hållit sig framme.

Hugo Ballovarre säger att Borgen-projektet så småningom "ströps och begravdes".

- Jag uppfattade det som att kommunledningen mer eller mindre lät oss hållas. I inledningen fanns det nog ett stort intresse, men det svalnade allt eftersom. Det är givetvis väldigt synd, för hela projektet hade passat Olofström ypperligt.

Ironisk

Enligt Hugo Ballovarre var tanken med Borgen-projektet inte att man var ute efter kommunala pengar. Man sökte finansiärer på den privata marknaden, men också exempelvis via handikappidrottsrörelsen.

- Det kommunen kunde ställa upp med var fastigheterna och istället för att riva dem borde man ha gått in i den här verksamheten.

Varje kommun behöver något speciellt att marknadsföra sig med och Borgen-projektet hade varit tillräckligt unikt för att uppfylla det kravet, anser Hugo Ballovarre.

- Vill man vara ironisk kan man kanske säga att intresset nog hade varit ett annat om det stått en plåtpress och väntat i ett hörn.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.