1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Barnfamilj kördes ut från sin lägenhet

De ringde på och bad familjen att lämna lägenheten. Även det barn som hade 39,5 graders feber. En låssmed bytte låset.
Vräkningen av en 35-årig kvinna och hennes tre barn i Olofström i går eftermiddag var över på ett par minuter.
Olofström • Publicerad 23 april 2002

Det var personal från Kronofogdemyndigheten och socialkontoret i Olofströms kommun som genomförde vräkningen. Sammanlagt rörde det sig om ett tio-tal personer.

Det hela handlar om en hyresskuld.

Olofströms kommun hyr lägenheten av Olofströmshus. Kommunen har i sin tur hyrt ut lägenheten till den aktuella familjen. Kommunens socialkontor har stått för hyran. Hyrespengarna har skickats till familjen via försändelser.

Fattas pengar

Kruxet är att kvinnan varken kan tala svenska eller läsa. Och hyran har inte betalats in. Det fattas pengar för sammanlagt sex månader. Kvinnans man har lämnat familjen och bor numera på annan ort, säger Sven B Svensson, god vän till familjen .

Han misstänker att mannen har lagt beslag på pengarna.

- Antagligen har han varit hemma och hämtat pengarna, säger han.

Kvinnan och hennes barn har forslats till ett tillfälligt boende och har fått en vecka på sig att själva ordna en lägenhet.

Eftersom hyran inte har betalats har kommunen blivit prickade av kronofogden med vräkning som följd.

Sven B Svensson anser inte att kvinnan har någon skuld i det hela.

En ljusglimt

Han har kontaktat Olofströmshus för att höra efter om de skulle kunna ordna en lägenhet åt familjen i utbyte mot att de gemensamt visar kvinnan hur man sköter betalningen av hyran.

- Olofströmhus agerande är en ljusglimt i historien. De tog sig tid att lyssna. Det är det första stället där jag har vunnit gehör. De har i alla fall lovat att samtala i positiv anda om det här, säger Sven B Svensson.

För de inblandade i vräkningen väntar nu enskilda polisanmälningar. Det är Sven B Svensson som tänker polisanmäla dem. Var och en för sig.

Han fanns på plats utanför hyreshuset när myndigheterna anlände för att han i tal och skrift informerade dem om att han ansåg att de förmodligen begick en brottslig handling.

- De bryter med stor säkerhet mot FN:s barnkonvention när de gör så här. Och då går det inte att gömma sig bakom ett socialkontor, säger Sven B Svensson.

Pentti Suua (s), ordförande i socialnämnden, beklagar det som inträffat.

- Det känns inte kul. Samtidigt är regler och lagar lika för alla. Om man inte betalar sin hyra måste man ut, säger Pentti Suua.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.