1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Barn går ut i protestaktion

När barnen kom till lekplatsen var den borta. Lekplatsen var jämnad med marken. Inga gungor fanns kvar, ingen rutschkana.
Olofström • Publicerad 30 september 2006
Foto:Sanna Nilsson besvikna. Thea, tre år och Casper Krogh, nio år, för gruppens talan. Budskapet är glasklart: "Rädda vår lekplats! Nu."
Foto:Sanna Nilsson besvikna. Thea, tre år och Casper Krogh, nio år, för gruppens talan. Budskapet är glasklart: "Rädda vår lekplats! Nu."Foto: 

En besviken barnaskara har samlats på planen där deras lekplats en gång låg. För några dagar sedan träffades de där för att leka. Då var allt borta. Allt utom en liten vippbräda.

- De tog min lekplats. Dumma kommunen. Vi måste ha en lekplats. Annars kan jag inte gunga, säger Thea Krogh, tre år och får medhåll av de andra barnen som slutit upp i en protestaktion på kullen i Kyrkhult.

Lekplatserna ska bort Lekplatsen behövde renoveras. Ett beslut sedan två år tillbaka säger att lekplatserna i flera ytterområden successivt ska plockas bort allt eftersom de blir slitna.

- Den var i ett dåligt skick, men det är fel att riva den och inte bygga upp något nytt igen, säger Per Runesson, som har barn som leker på lekplatsen nästan varje dag.

Han berättar att cirka 40 barn brukar använda lekplatsen dagligen. Nu är barnen hänvisade till lekplatsen som ligger vid ett dagis en bit därifrån. Men denna har barnen inte tillgång till efter klockan sex, då dagiset har stängt.

Viss förståelse - Jag har pratat med ansvariga på tekniska kontoret och med utbildningsnämndens politiker. De säger att det inte ska finnas några små lekplatser i området. Men de satsar på att bygga en stor lekplats i Olofström där vi gärna få vara, säger Per Runesson, som inte tycker att detta är ett jämförbart alternativ.

- Ska vi åka två mil för att barnen ska kunna leka på en lekplats? Hit kan de ju gå direkt efter skolan och vi kan ha uppsikt över dem. Platsen är perfekt och det är långt till vägen, säger Roy Krogh, som har fyra barn.

Rolf Persson, utbildningsnämndens ordförande, har en viss förståelse för protesterna. Han hänvisar dock barnen till skolans lekplatser som ska vara öppna även under dagtid och som ska ligga i närheten. Han berättar även att lekplatserna i dag måste hålla EU-standard, vilket innebär att renoveringarna blir dyra.

- Det finns en mängd regler vi måste följa. I annat fall blir kommunen skadeståndsskyldig, säger han.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.