1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Att bli ett med dansen

I dagarna tre har runt 20 personer deltagit i danskursen Streetdance camp i Olofström.
– Fantastiskt, säger Lina Oehlrich som undervisar 70 barn och ungdomar i dans på Susekullen.
Olofström • Publicerad 7 juli 2014
Så här. Dansläraren Martin Rosén visar Maja Mattsson och Lina Oehlrich ett danshopp.
Så här. Dansläraren Martin Rosén visar Maja Mattsson och Lina Oehlrich ett danshopp.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Instruerar. Maja Mattsson och Lina Oehlrich följer koncentrerat dansaren Martin Roséns instruktioner inför nästa dansmoment.
Instruerar. Maja Mattsson och Lina Oehlrich följer koncentrerat dansaren Martin Roséns instruktioner inför nästa dansmoment.Foto: Bo Åkesson
Hopp! Christoffer Henriksson Andersson, Lina Oehlrich och Maja Mattsson var tre av deltagarna i danskursen som hölls på Susekullen.
Hopp! Christoffer Henriksson Andersson, Lina Oehlrich och Maja Mattsson var tre av deltagarna i danskursen som hölls på Susekullen.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Full fart. Danslärare Martin Rosén och hans elever Christoffer Henriksson Andersson, Lina Oehlrich och Hannah Gavard. I tre dagar har Martin Rosén och hans två danskollegor hållit kurs för dansintresserade på Susekullen i Olofström.
Full fart. Danslärare Martin Rosén och hans elever Christoffer Henriksson Andersson, Lina Oehlrich och Hannah Gavard. I tre dagar har Martin Rosén och hans två danskollegor hållit kurs för dansintresserade på Susekullen i Olofström.Foto: Bo Åkesson

De flockas vid vattenkranen i Susekullens kök, deltagarna. Läraren Martin Rosén, som undervisar i dansstilen breaking, har gett dem en kort paus. Deltagarna är svettiga och lätt andfådda, någon minut senare står de koncentrerade framför speglarna i salen på fritidsgården Susekullen igen.

Street dance camp tog sig i år från Öland vidare till Karlskrona och Olofström, tack vare Dans i Sydost och Regionteatern i Blekinge och Kronoberg. Viktor Fröjd, lärare i dansstilarna hiphop och house, Yared Cederlund, lärare i dansstilarna locking och popping och Martin Rosén har träffat danssugna i Olofström i tre dagar.

Lina Oehlrich har dansat i över tio år. Hon är en av danslärarna på Susekullen. Att få delta i en sådan här kurs, på hemmaplan, känns helt fantastiskt tycker hon.

– Det är jätteskönt! Vi får inspiration och kan testa nya saker.

En av Linas elever, 14–åriga Maja Mattsson, är en annan av deltagarna.

– Jag har dansat sedan jag var fem år, det är ett sätt att uttrycka sig och det är väldigt kul med mer inspiration.

Martin Rosén berättar att tanken med tredagarskursen är att deltagarna som är med ska lära sig nya steg och få en nytändning. Hur många som har varit med de olika dagarna har varierat.

– Vi hoppas så ett litet frö så det sprids. Det finns så mycket på youtube sedan som man kan titta på, säger Viktor Fröjd.

Själv har hans dansat sedan gymnasietiden. Dansen är en stor del av hans liv och han gillar att inspirera andra.

– Jag strävar efter att folk ska ha kul, då lär man sig bäst. Sedan kan de våga pröva lite mer, utmana sig lite mer, säger Viktor Fröjd.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.