1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Årets bästa bok får pris

I år är det Olofströms tur att arrangera utdelningen av Årets Blekingebok. Det händer på lördag under Världsbokdagen.
Olofström • Publicerad 23 april 2005
Kunnig. Sekreterare och ansvarig för insamling av böcker har varit Gunilla Aldén, bibliotekarie på Olofströms bibliotek Foto: CHRISTIANHYLSE
Kunnig. Sekreterare och ansvarig för insamling av böcker har varit Gunilla Aldén, bibliotekarie på Olofströms bibliotek Foto: CHRISTIANHYLSEFoto: CHRISTIANHYLSE

Arrangemanget med utdelning av priset alternerar mellan biblioteken i Blekinge. I år är det dags för Olofströms bibliotek att svara för värdskapet.

Firandet av Världsbokdagen startar med att författarinnan Aino Trosell berättar om sitt författarskap. Efter paus kommer den formella utdelningen av priset för "bästa" Blekingeboken utgiven under 2004 att äga rum. Prisutdelare är kommunalrådet Margaretha Olsson.

Hela årets produktion finns utställd och årets fem finalister kan beskådas och bedömas. Juryn har bestått av Lars Börjesson, Björn Dal och Bo Ljungberg.

Priset för Årets Blekingebok delades ut första gången på Bokens dag i Olofström 1992. Traditionen med utdelning på Bokens dag höll i sig till och med 1999. De tävlande böckerna var tryckta under bokåret fram till november utgivningsåret.

Med priset 2000 påbörjades ett roterande ansvar mellan bibliotek, med utdelning i anslutning till Världsbokdagen.

Priset tillkom på initiativ av bokhandlare Johnny Karlsson och instiftades i samarbete med Blekinge Läns Bildningsförbund.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.