Äpple- och nötstrudel
8 ark filodeg
1 ägg
Fyllning:
5 äpplen hackade i små bitar
valnötter eller andra nötter efter behag
1,5 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
det rivna skalet av 1 citron
1 msk potatismjöl
Rör samman äpplehack, nötter, råsocker, vaniljsocker, kryddor och det rivna citronskalet i en skål. Rör sedan i potatismjölet. Lägg hälften av fyllningen längst ner på ena långsidan av 4 filodegsark. Rulla ihop. Pensla med uppvispat ägg i ändarna och tryck till. Pensla sedan resten av rullen. Gör nästa rulle på samma sätt. Grädda i 200 grader cirka 10-15 minuter. Gräddas de för länge blir de hårda. Servera med yoghurt som smaksatts med vanilj och kanel.
Fotnot: Filodeg säljs fryst och finns bland annat att köpa i specialaffärer. Den måste tina långsamt och får inte torka ut. Lägg därför gärna en fuktad handduk över de ark du inte jobbar med.