Anton tog plats bakom spakarna

Olofström Artikeln publicerades
Anton Hägglund fick sätta sig bakom spakarna på grävskopan för att utföra lite schaktningsarbete där hans nya förskola ska byggas under året.
Foto:Bo Åkesson
Anton Hägglund fick sätta sig bakom spakarna på grävskopan för att utföra lite schaktningsarbete där hans nya förskola ska byggas under året.

Nu har schaktningsarbetena för den nya förskolan i Vilboken inletts. På onsdagsmorgonen samlades barnen från Myrans förskola för att titta på starten av bygget av deras nya hemvist.

Det var friska vårvindar som mötte barnen från Myrans förskola och deras lärare där de hade samlats för att fira att bygget av den nya förskolan i Vilboken nu har startat på allvar. Några av barnen anlände en stund senare med häst och vagn i sällskap med bland annat kommunalrådet Sara Rudolfsson (S). Deras kompisar stod på rad i sina reflexvästar för att ta emot dem. Ganska snart så var det dags för en kort promenad uppför sluttningen till platsen där den nya förskolan ska ligga. Femåriga Anton Hägglund och Jennifer Andersson fick chansen att ta plats bakom spakarna på grävmaskinen, något som väckte en del avund hos somliga jämnåriga.

I mars räknar Olofströmshus och entreprenören JSB med att plattan som stommen så småningom ska resas på ska finnas på plats. Därefter dröjer det inte så länge innan stommen kan börja resas. I november väntas själva byggnaden stå klar och inflyttning kan ske kring årsskiftet 2016/2017. Skolan kommer att vara miljöcertifierad. Det innebär att den är energieffektiv och byggd i hållbara material, och att det även ställs krav på ljud och ljusmiljö i lokalerna.

    – Det är lite talande att den byggs mittemot Vilboksskolan. För i fråga om material och konstruktion så är det själva antitesen till Vilboksskolan, säger Petra Waltersson som är kvalitets och miljöchef på byggbolaget JSB.

    Hon syftar då inte minst på de omfattande renoveringsarbetena som nyligen har påbörjats på Vilboksskolan, till följd av problem med fuktskador.

    Helena Andersson som är chef för Myrans förskola tycker att det är fantastiskt att byggandet nu har kommit igång.

    – Vi har varit med under hela planeringsstadiet med arkitekten. Men det här är någonting helt annat än att se det på papper. Nu är det på riktigt!