1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Antikhandlare med näsa för trender

Sedan 1995 har Christer Åkesson drivit Antikhuset i Olofström, men intresset för gamla möbler har han haft mycket längre än så.
Under åren har han sett hur trender kommer och går. Nu är det saker från 50- och 60-talet som kunderna efterfrågar.
Olofström • Publicerad 13 mars 2013
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: 
Många saker. Prylar, prylar och åter prylar. Här finns allt och lite till.
Många saker. Prylar, prylar och åter prylar. Här finns allt och lite till.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Färgerstarkt. Christer och Yvonne har färgkoordinerat sakerna.
Färgerstarkt. Christer och Yvonne har färgkoordinerat sakerna.Foto: 
Tallrik. Antikhuset har sålt mängder av porslin genom åren.
Tallrik. Antikhuset har sålt mängder av porslin genom åren.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Möbelhandlare. Nej, det är inte ett övermöblerat vardagsrum. Det är Christer Åkesson i ett av Antikhusets alla rum. Passar man sig inte kan man gå vilse.
Möbelhandlare. Nej, det är inte ett övermöblerat vardagsrum. Det är Christer Åkesson i ett av Antikhusets alla rum. Passar man sig inte kan man gå vilse.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Kaffe någon? En kanna för varje smak.
Kaffe någon? En kanna för varje smak.Foto: 

Teak och jakaranda från 50-, 60- och 70-talet är hett, så hett att Christer Åkesson skickar möblerna utom­lands. I dottern Martinas retrobutik i spanska Madrid går möblerna i skandinavisk design åt som smör i solsken. Men långt ifrån allt som Christer kommer över när han köper dödsbon föräras en resa till Spanien.

Det mesta hamnar i något av rummen på Antikhuset i Olofström där nyfikna besökare från när och fjär­r­an vänder och vrider, klämmer och känner.

Fram till 1993 var det ironiskt nog en möbelaffär i lokalerna som Christer köpte 1994. Året efter var handeln i gång och även det kafé som frun Yvonne drev under några år i delar av lokalerna.

Nu är även de rummen fyllda med möbler.

– Jag köpte mina första möbler här på 1970-talet. Det var teakmöbler som jag sparade och de är ”antika” nu så de har jag exporterat till Madrid och de är sålda där.

Christer var närmare femtio när han startade Antikhuset och hade år i transportbranschen bakom sig, men också ett utbrett intresse för gamla möbler.

– Ja, jag slängde mig inte in i det här utan någon kunskap. Jag hade koll och visste vad som gick att sälja.

Att veta vad som går att sälja är grunden i verksamheten. Det som var eftertraktat för tio år sedan kan vara stört omöjligt att få sålt i?dag.

– Ta den här barockstolen, den kostade runt 5 000 kronor för tio, femton år sedan. Nu tar jag 750 kronor. Det är ju inte klokt för en nästan 300 år gammal stol, säger Christer.

Intresset är även svalt för möbler från slutet av 1800-talet. När Christer började på nittiotalet var de väldigt eftertraktade. För att hänga med i de snabba svängningarna besöker Christer mängder av auktioner. Där får man snabbt en uppfattning om vad som är eftertraktat. Inredningstidningar är också viktiga.

– Finns något med i en inredningstidning märker man det till helgen. Då frågar alla efter det. Folk har ingen egen smak nu för tiden. Alla vill ha samma saker i sina hem. Det är väldigt få som blandar stilar, säger Christer.

Han upplever att trenderna kommer och går i allt snabbare takt i dag.

– För tio år sedan fanns det en utfasning. I dag tar det tvärstopp. Trenderna bryts direkt. Det kommer nya trender oftare och snabbare.

Det är svårt att ta in alla saker under en tur i Antikhuset. Tingen är många, väldigt många. Nästan som i en labyrint fortsätter sakerna i all oändlighet.

När BLT besöker butiken är ruljansen i full gång. Tre, fyra tyskregistrerade bilar står parkerade utanför. Någon köper en liten ljusstake, en annan en spinnrock av mindre modell.

– Det kommer mycket turister hit. På sommaren är det många från Stockholm och Göteborg, men även många danskar och tyskar kommer hit. Det är ju helt andra priser i Stockholm så de kommer och fyndar på vischan.

Joel Sannemalm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.