1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anhöriga reagerar på personalbristen

- Jag accepterar inte att min mor inte får den hjälp hon har rätt till för att personalen inte hinner med.
Det säger Jan Olsson vars mor bor på ett äldreboende i Olofström. Han uppmanar nu politikerna att omprioritera så att äldreomsorgen får mer pengar till personal.
Olofström • Publicerad 15 oktober 2002

I förra veckan fick Jan Olssons mor och andra vårdtagare på Södra Kyrkhultsvägen i Olofström ett brev från hemtjänsten i området. I brevet förklarar personalen att de på grund av indragningar inte kommer att hinna med allt som vårdtagarna är beviljade.

"Vi kommer att prioritera våra sysslor efter tid och bemanning. I första hand kommer mat, medicin, hygien och omvårdnad." Det skriver hemtjänstgruppen i sitt brev.

- Jag blev vansinnig, säger Jan Olsson argt.

- Politikerna måste sätta sig in i vad deras beslut innebär. De kan inte vara medvetna om vilket helvete personalen har. Det här drabbar alla parter, både vårdtagare, anhöriga och personal.

Fick inte fortsätta

BLT skrev den 13 september om de farhågor som personalen hade inför kommande besparingar. Tre vikarier som hade gått som extrapersonal fick inte fortsätta, budgeten klarar inte av den extrakostnaden.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Carola Björkhem, påtalade den gången att hon inte kunde försvara att en grupp inom äldreomsorgen fick extra vikarier, när andra grupper i kommunen fick klara sig utan.

"Vill inte vara till besvär"

Jan Olssons mamma är i 80-årsåldern. Hon är blind och rullstolsburen och behöver därför hjälp av hemtjänsten med mycket. Hon har bott på Södra Kyrkhultsvägen i runt tio år.

- Hon är beviljad ledsagning tre gånger i veckan och det avtalet gäller. I våras när hon inte hade fått det på länge skrev jag brev till kommunen och då blev det bättre. Personalen rullade ut henne när det var bra väder och så fick hon sitta utomhus i solen och dricka sitt kaffe.

- Som många andra vill mor inte vara till besvär. Frågar man om hon vill ut säger hon nej, men när hon väl kommer ut tycker hon att det är skönt.

"Gör mer än de hinner"

Jan Olsson är mycket noga med att poängtera att personalen är bra och att de gör vad de kan.

- De ställer upp och gör mer än vad de egentligen hinner. Det fattas personal helt enkelt. Nu måste vi anhöriga säga ifrån.

- Politikerna får dra ner på något mindre viktigt än våra gamla. Det måste finnas något som går att omprioritera, säger Jan Olsson.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.