Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders skildrar Olofström i dag

Årets stipendium ur Ingvar Söderströms minnesfond tilldelades fotografen Anders Nilsson. Han har under flera år dokumenterat platser och miljöer i Olofström. Detta för att i framtiden minnas hur staden såg ut förr.
Olofström • Publicerad 28 maj 2003
Foto: Åsa Nilsson Dokumenterar Olofström. Anders Nilsson från Olofström har under flera år följt samhällets utveckling med sin kamera.Foto: 

BLT:s serie om hur Olofström växte fram har visat att mycket kan förändras i stadsbilden på bara några år. Anders Nilsson är i dag med och skildrar vad som händer.

Han fick sin första kamera vid nio års ålder, men det var under gymnasiet som han började fotografera på allvar. Det var också då som dokumenteringen av Olofström började. Han tar bilder av byggnader och miljöer, för att senare kunna minnas hur det såg ut i dag.

Annons

- Mycket har förändrats, hus brinner ner och nya byggs upp. När jag var liten såg det annorlunda ut i Olofström, berättar Anders Nilsson.

Det finns oftast ett personligt förhållande till platserna på bilderna.

Vägen från dagis eller viken där Anders fångade grodyngel som liten. I dag har ställena förändrats och även om Anders Nilsson inte har foton från den tiden, har han nu en stor samling sedan några år tillbaka. Och han tänker fortsätta med dokumentationen av samhällets utveckling. Främst för sin egen skull, men kanske också för senare publikationer av något slag. I år fick Anders Nilsson Susekullens stipendium ur Ingvar Söderströms minnesfond. De 5 000 kronorna kommer att användas till utrustning och framkallning.

- Jag har redan lagt ut mycket pengar på fotograferingen, så de kommer väl till pass, säger han.

I dag använder Anders mest den digitala kameran, och att se bilderna direkt är en fördel menar han.

Viktiga delar för bra bilder är vackra färger och ett fint ljus.

Anders Nilsson arbetar på Nordenbergsskolan med videoundervisning. Han har själv filmat mycket och i höst vill han studera vidare på någon tv- eller filmutbildning. Men han kommer inte att överge fotograferingen.

- Kameran är alltid med mig, i alla fall till 99 procent. Och det kommer den alltid vara, säger Anders Nilsson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons