1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Alla har rätt att förstå sin omvärld

Alla kan inte läsa i tidningen om vad som händer. För gruppen som behöver lättläst information kan krångliga ord göra att de bara läser rubrikerna. Ibland blir det då onödiga missförstånd.
Olofström • Publicerad 30 november 2005

Hur känns det att missförstå det som står i tidningen för att man inte förstår alla ord? Elever från NEO på Jämshögs folkhögskola berättade i går om det för lokaltidningarna och radion. De hade dramatiserat vardagshändelser från sina liv.

Missförstånd

Det blev sketcher om jobbiga missförstånd. Ett handlade om när de trodde att simhallen som skulle stänga, när den egentligen skulle byggas ut.

I kommunens handikappolitiska program står det att kommunen ska försöka ändra de saker som gör att "människor med funktionsnedsättning blir handikappade". Det är något som Elisabeth Jonsson, arbetsgruppen för lättläst, och handikappkonsulent Lena Nilsson arbetar med.

-Sketcherna symboliserar kärnan i det här. Missförstånd och utanförskap. Vi vill att alla ska kunna känna sig delaktiga i det samhälle vi lever i, säger Lena Nilsson.

Slår upp svåra ord

Elisabeth Jonsson håller med:

-Alla har rätt att få information och att kunna förstå den. Riksnyheter finns som lättläst, men inte lokalnyheter.

Eleverna på NEO, bland andra Johan Goman, Thomas Wickman, Hanna Kajsajuntti, Torbjörn Pettersson och Anderas Pettersson, berättar om hur svårt det kan vara för dem.

-Vi skrev om fyra texter ur tidningen och det tog en hel dag. Vi fick slå upp många ord som vi inte förstod.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.