1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Aktiva veckor på biblioteken

Intensiva dagar väntar den som besöker Olofströms bibliotek de kommande veckorna.
På måndag startar barnboksveckorna med mängder av aktiviteter. Men även andra grupper av besökare kommer att ha mycket att göra.
Olofström • Publicerad 26 oktober 2002

Mellan den 28 oktober och 9 november pågår årets barnboksveckor i Olofströms kommun. Det blir aktiviteter såväl på biblioteket i Olofström som i Kyrkhult och Jämshög.

Varje dag pågår en utställning där årets barn- och ungdomsböcker presenteras. På alla tre biblioteken blir det dessutom tävlingar, tipstävling för de lite äldre och gissningstävling för de yngre.

Bortglömda figurer

I Olofström pågår samtidigt en utställning med presentation av några av invånarna i Mumindalen.

- Det är för att vi vill knyta an till årets tema i "Kura Gryning", som är Tove Jansson och hennes värld Mumindalen, säger kulturchefen Elisabeth Jonsson.

- Figurerna börjar bli lite bortglömda bland dagens barn, tyvärr. Jag tycker att de här berättelserna har så mycket att ge, egentligen för alla åldrar.

Med på utställningen finns bland annat slöjdläraren Mimmi Nilssons stickade mumintroll i olika storlekar, givetvis med beskrivning.

Över hela landet

Årets Kura Gryning och Kura Skymning sker i Olofström den 4 november. Över hela Norden har det kurats skymning i några år nu, och på många bibliotek, förskolor och skolor har man också börjat kura gryning.

I år läser Elisabeth Jonsson "Granen", ur novellsamlingen "Det osynliga barnet", vid tre olika tillfällen under förmiddagen. Därför kommer också en specialdesignad gran, med mycket glitter och fina saker, att möta besökarna de kommande veckorna.

På kvällen den 4 november blir det Kura Skymning för de äldre, och då är det Ingegerd Bodner som bland annat läser en text av William Heinesen, författare från Färöarna, som fick Nordiska rådets litteraturpris 1965.

Under barnboksveckorna blir det sagostund på Olofströms bibliotek med ännu mer om Mumindalen den 31 oktober. Mellan den 4 och 9 november presenteras där också utställningen "Så gör vi jul", en bildutställning av kommunens förskolebarn.

Barnboksveckorna avslutas den 9 november med lördagsstund. Det blir trollemor Åse Alexandersson som berättar och gestaltar sin saga "Askepjäsken".

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.