Äktenskapliga plikter à la Tjechov
Vårvärme ligger i luften och färden går på gropiga grusvägar, över små åar och stannar utanför Alltidhults lilla pittoreska skola. Där inne har åhörare fått fint besök.
Claes-Göran Olsson får tiden att gå baklänges när han i klädd frack gästar den gamla skolan. Han är rustad för att gestalta förra århundradets livstragedier då i en annan gestalt än hans vardagliga jag. Kvällen till ära spelar han en stackars hunsad man som på sin frus begäran ska hålla ett föredrag om tobakens skadliga verkan. Manuset är skrivet av den ryske dramatikern och författaren Anton Tjechov.
Välformulerat drama
Mannen på scenen har dock svårt att hålla sig till ämnet och trasslar i stället in sig i äktenskapens plikter och pratar på om äktenskapliga bojor och tjat. Allt i gammal anda och publiken bjuds in till ett liv som utspelar sig i slutet på 1800-talet.
Kryddat med väl valda formuleringar ger Claes-Göran Olsson ett drama som innehåller en mycket kort fras om tobakens skadliga verkan och en lång monolog om äktenskapliga plikter i besk och butter ton.
-Vi har visst pratat bort oss och i någon mån avvikit i ämnet, sa Claes-Göran Olsson och försökte teatraliskt snappa upp tråden om tobak.
Men längre än så kom han inte för alldeles snart snubblade han in i monologen om han och hans frus slentrianmässiga levene, om vardagsgnabb och om sitt liv i fruns strama tyglar. Och publiken lyssnar nöjt och ser ut att njuta av föreställningen.
Bygdens son
Efter en halvtimme bjuds de in i Axel de la Nitetzes liv när far och son, Åke och Martin Giselsson, serverar ett stycke levnadshistoria av bygdens kända författares liv, tonsatta med stämma, bas och gitarr.
Publiken får höra om hur Axel upplevde faderns resa till det förlovade landet, hur modern fick slita, men de fick även höra en hyllningsvisa till den gamla gödselgrepen, allt i sanna visans toner. Platsen för detta framträdande kunde inte vara mer passande. I den gamla skolan i Alltidhult sitter en historierna i väggarna.
Fotnot. Tidigare har Claes-Göran Olsson uppträtt i Gränum, Gaslunda och Kyrkhult. Sista föreställningen gavs i går i Alltidhult.