1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

200 sjukskrivna per dag på Volvo

Varje dag är 200 personer på Volvo Personvagnar borta från arbetet på grund av hälsoproblem.
Nu jobbar man stenhårt för att få bukt med sjukskrivningarna.
Olofström • Publicerad 28 april 2005
Hög sjukfrånvaro. Av de 2800 personer som jobbar på Volvofabriken i Olofström samt de 350 anställda på pressavdelningen i Göteborg är i genomsnitt 200 borta varje dag. Foto: Pär-Magnus Ström
Hög sjukfrånvaro. Av de 2800 personer som jobbar på Volvofabriken i Olofström samt de 350 anställda på pressavdelningen i Göteborg är i genomsnitt 200 borta varje dag. Foto: Pär-Magnus StrömFoto: Pär-Magnus StrömHög sjukfrånvaro. Av de 2800 personer som jobbar på Volvofabriken i Olofström samt de 350 anställda på pressavdelningen i Göteborg är i genomsnitt 200 borta varje dag.

Av de 2800 personer som arbetar på Volvo Personvagnar i Olofström och på pressavdelningen i Göteborg (350 anställda) är 7,64 procent sjukskrivna varje dag. Det motsvarar drygt 200 personer som varje dag av olika anledningar inte kan arbeta.

"Sticker inte av"

-Jämfört med andra företag sticker det inte av, men visst är sjukfrånvaron hög, säger Jan Johansson, rehabiliteringskordinator på Volvo Personvagnar i Olofström.

För att få bukt med sjukskrivningarna jobbar han sedan i höstas heltid med enbart personalfrågor i samband med sjukskrivningarna.

Men han är inte ensam om att försöka bättra på hälsan hos de anställda. Sammanlagt 80 personer av de Volvoanställda har utbildats till friskvårds inspiratörer.

Deras uppgift är att inspirera de närmaste kollegorna till fysisk aktivitet, men också bidra till en god stämning och bra arbetsmiljö som gör att gemenskapen mellan de anställda förstärks.

På Volvo har man även infört ett nytt system för att öka kontakten med de sjukskrivna. När en ny sjukskrivning anmäls får den sjukskrivna direkt prata med en sjuksköterska.

Friskvårdsbidrag

Varje medarbetare som väljer att aktivera sig fysiskt, på gym eller andra idrottsaktiviteter, får också ett bidrag på 1000 kronor från företaget i att investera i olika friskvårdsaktiviteter.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.