Zelenskyj och Putin ska försöka uppnå fred

Ukraina/Ryssland Artikeln publicerades
Frankrikes president Emmanuel Macron och hans ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Paris i somras.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron och hans ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Paris i somras.

Rysslands president Vladimir Putin ska träffa sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj den 9 december för att försöka uppnå fred i östra Ukraina.

Mötet hålls i Paris och även Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska medverka.

Samtalen har skjutits upp flera gånger, men de ukrainska regeringsstyrkorna och de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina har under den senaste tiden dragit tillbaka styrkor från konfliktområdet. Detta är något som båda parter har ställt som krav för fredssamtal mellan Moskva och Kiev.

Enligt ett uttalande från Macrons kansli har det på senare tid gjorts "större framsteg" i samtalen mellan parterna. Mötet i Paris siktar på att det ska bli möjligt att ta flera steg för att förverkliga Minsköverenskommelsen – en fredsplan från 2015 som var tänkt att få slut på striderna men som ingen av sidorna har levt upp till.

Över 13 000 döda

Truppreträtten har ägt rum i utbrytarregionen Donetsk och övervakas av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Sedan Zelenskyj kom till makten i maj har han försökt väcka liv i fredsprocessen för att avsluta kriget, som krävt över 13 000 liv sedan 2014. Samtidigt har hans planer mötts av motstånd från ukrainska nationalistiska organisationer.

Konflikten i östra Ukraina uppstod sedan Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön i sydöstra Ukraina våren 2014.

Vill ha dialog

Det ryska agerandet har fått USA och EU att införa tunga sanktioner mot Moskva.

Macron, som höll ett längre möte med Putin i augusti, har kritiserats efter att ha manat till utökad dialog med Ryssland.

I en intervju med tidskriften The Economist i förra veckan sade Macron att "om vi vill bygga fred i Europa, återuppbygga Europas strategiska autonomi, behöver vi ompröva vår ståndpunkt gentemot Ryssland."