unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Affärsmän kopplade till Trumputredning gripna

Två utlandsfödda affärsmän som gripits i USA har kopplingar till utredningen om att starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.
Rudy Giuliani är president Donald Trumps advokat. Arkivbild.
Rudy Giuliani är president Donald Trumps advokat. Arkivbild.
Foto: Charles Krupa/AP/TT

Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. De har varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption när han arbetade i ett ukrainskt energibolag.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump. Detta sedan presidenten under ett telefonsamtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning av Hunter Biden, i vad som anses vara i syfte att svartmåla Joe Biden inför nästa års presidentval. Donald Trump nekar till att ha gjort fel.

Flyga utomlands

Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter och att de hjälpt honom försöka få Ukraina att utreda Hunter Biden.

Enligt åklagare har de två misstänkta bidragit med 325 000 dollar (drygt 3,2 miljoner kronor) till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj. De ska också olagligt ha försökt donera utländska pengar, däribland minst en miljon dollar från en icke namngiven rysk affärsman, till personer som försökte bli valda till federala och delstatliga poster i USA.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Representanthuset skickade i förra månaden brev till de båda affärsmännen där de ombads att vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.

Stämning till Perry

Några dagar efter samtalet i juli mellan Trump och Zelenskyj reste en av Zelenskyjs högsta rådgivare, Andrej Jermak, till Madrid för att träffa Giuliani.

Nu säger Zelenskyj att han inte är säker på att han ska ge tillstånd till Jermak att resa till USA för att vittna i utredningen om att eventuellt inleda riksrättsförfarande mot den amerikanske presidenten.

Tre demokratiska utskottsordföranden i kongressen har utfärdat en stämning för att tvinga energiminister Rick Perry att senast den 18 oktober lämna in dokument som kan röra försöken att starta utredning mot Hunter Biden.

"På senare tid har offentliga rapporter väckt frågor över någon roll du kan ha spelat för att förmedla eller förstärka presidentens skarpa budskap till den ukrainske presidenten", skriver utskottsordförandena i ett brev till Perry.

Läs mer

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Blekinge

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Skyddsjägaren: ”Vi kommer att skjuta runt 30-40 grisar”

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

Näringsliv

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

”Det här är den bästa dagen”

Snart öppnar nya leksaksaffären

Näringsliv

Snart öppnar nya leksaksaffären

Duo satsar på flera butiker

Bostad: Mjällbys förre storstjärna säljer hus i Hällevik

Bostad

Bostad: Mjällbys förre storstjärna säljer hus i Hällevik

Så mycket fick köparna betala

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Brott

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Hittades genom dna-prov