1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Viktiga tre poäng för Sirius i streckstriden

Sirius behövde en hemmaseger för att komma upp på fastare mark i bottenstriden. Och tog den med lite tur och en skicklig fräckis.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2019
Sirius Philip Haglund jublar med Christer Gustafsson som just gjort 1–0 mot Helsingborg.
Sirius Philip Haglund jublar med Christer Gustafsson som just gjort 1–0 mot Helsingborg.Foto: Staffan Claesson/TT

Det har gått tungt överlag för Sirius i år men när Helsingborg, med blott en bortaseger så här långt, kom på besök kunde Uppsalalaget ta sin fjärde hemmaseger av fjorton möjliga och få med sig tre livsviktiga poäng för att hålla sig i ovankant av den heta streckstriden.

Mittfältaren Christer Gustafsson inledde målskyttet med en distinkt frispark, via touch i Helsingborgs mur och in förbi Anders Lindegaard strax före halvtidsvilan.

Sirius fick frisparken efter en Helsingborgshands precis utanför straffområdet, där backen Markus Holgersson råkade pricka armen på en lagkamrat bara någon meter bort.

Efteråt var båda lagen eniga om att den nya handsregeln för i år är svår att förstå sig på – även för domarna.

"Ingen som vet"

– Det är ingen som vet vad som är hands eller inte. Ibland kan de blåsa och ibland inte. Vi hade en emot oss i 1–2-förlusten i Sundsvall, i dag hade vi en med oss. Det är en helt jämn fotbollsmatch i dag och det är då man måste ha sådant här med sig, säger Christer Gustafsson.

– Mitt mål är inget fantastiskt fotbollsmål och Mohammeds 2–0 mål är ett försvarsmisstag av Helsingborg. Vi hade ett jäkla fokus i dag igen. Vi visste vad som stod på spel, vi bestämde oss att vi skulle vinna och det gjorde vi.

Det 2–0-mål som Gustafsson nämner var dock inte enbart ett försvarsmisstag.

Det krävs ork för att jaga och jaga och det var precis det Mohammed Saeid gjorde och fick utdelning för i 60:e minuten.

Helsingborgsbacken Anders Randrup spelade då tillbaka bollen till egen målvakt men Saeid stack fram ett ben, bröt tillbakapassningen, snodde med sig bollen och sköt.

Chansade

Helsingborgsmålvakten Anders Lindegaard styrde undan första skottet men tillbaka till Siriusmittfältaren som skickade bollen längs med mållinjen och in via bortre stolpen.

– Jag brukar alltid springa på såna passningar för man vet aldrig, det kan komma en dålig studs eller touch och då är man där. Jag gjorde det hela första halvlek men fick inget med mig då eftersom de blockade mina skott men i andra kom den bara där, rakt framför mig, säger segerskytten Saeid.

TT: Det såg lite nonchalant ut av HIF-backen, såg han inte att du kom där?

– Jo, jag tror han märkte att jag var där men jag tror han fick en felträff. Sådant händer i fotbollen men man ska ju vara där när det händer som anfallare också. Jag tvekade faktiskt lite om jag skulle skjuta med högern eller komma tillbaka med bollen till min vänster sedan men som tur var så trodde jag på mig själv och sköt med högern och det blev mål.

Gero reducerade

Att sedan Helsingborgsanfallaren Alhaji Gero nickade in en reducering i 89:e minuten räckte inte för gästerna.

Sirius vann och har nu det mesta i egna händer inför de tre avslutande omgångarna: Östersund borta, Eskilstuna borta och Kalmar hemma.

Men vad talar då för att Sirius som mestadels har förlorat den här säsongen nu ska få med sig den där raden av poäng som krävs för att säkra nytt allsvenskt kontrakt?

Christer Gustafsson tvekar inte när han får frågan:

– Vi fixar det för att vi har ställt in oss på det. Vi har ställt in oss på ett jäkla hårt jobb. Vi är mentalt inställda på en fight hela vägen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.