1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Världskrigsdrama som ett enda långt klipp

Två brittiska världskrigssoldater står i centrum för Sam Mendes ("Skyfall", "American Beauty") kommande krigsdrama "1917". Filmen ska se ut som om den är gjord i en enda lång tagning.
Film • Publicerad 2 oktober 2019
Sam Mendes. Arkivbild.
Sam Mendes. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

"1917" kommer att spelas upp som ett enda långt klipp på en timme och femtio minuter. Regissören Sam Mendes lekte med greppet redan i förra Bond-filmen "Spectre", i den långa omtalade öppningsscenen, men en hel film är så klart ett betydligt större åtagande.

– Från första början så kände jag att den här filmen borde berättas i realtid. Varje steg på vägen, att andas varje andetag med de här männen, kändes väsentligt. Och det finns inget bättre sätt att berätta historien än i ett sammanhängande klipp, säger Mendes .

Idén är inte ny i filmhistorien, men att ge sig på den i en kaotisk utomhusmiljö var en utmaning, och krävde nio månader av förberedelser. Bland annat kunde bara naturligt ljus användas, vilket i sin tur krävde liknande väderförhållanden under alla inspelningsdagar, .

För hela filmen gjordes trots allt inte i en enda lång tagning, eftersom inspelningsplatserna var i bland annat Skottland, norra England och på ett flygfält i närheten av London.

Filmen har premiär i USA på juldagen.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.