1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Våldtäktsdömd student dilemma för universitet

Lunds universitet godtar inte beskedet att en våldtäktsdömd läkarstudent inte får avskiljas från utbildningen förrän fallet även prövats i hovrätten.
Brott • Publicerad 8 oktober 2019
Region Skåne har sagt nej till att ta emot den våldtäktsdömde läkarstudenten under praktiktjänstgöringen, därför får han anpassad studiegång utan patientkontakt. Arkivbild.
Region Skåne har sagt nej till att ta emot den våldtäktsdömde läkarstudenten under praktiktjänstgöringen, därför får han anpassad studiegång utan patientkontakt. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

– Vi överklagar för att vi menar att studenten borde ha avskiljts från sin utbildning eftersom han enligt tingsrätten gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet, säger Maria Björkqvist, som är utbildningsansvarig på medicinska fakulteten, till .

Det som överklagas är ett beslut från Högskolans avskiljandenämnd. Läkarstudenten är åtalad för våldtäkt mot en kurskamrat på läkarprogrammet och dömdes i tingsrätten till två års fängelse. Eftersom domen är överklagad till hovrätten har den inte vunnit laga kraft – vilket avskiljandenämnden pekade på i sitt beslut.

Universitetets rektor Torbjörn von Schantz har tidigare sagt att det är hemskt för den utsatta kvinnan att riskera träffa honom på utbildningen och sjukvården har bestämt att han inte får ha patientkontakt. Därför har läkarstudenten för närvarande anpassad studiegång utan patientkontakt.

– Det här är inte vilken utbildning som helst. Det ingår patientkontakt i utbildningen och patienter måste kunna känna fullt förtroende för sjukvården och den de möter där. Det är bakgrunden till att vi driver den här frågan, säger Maria Björkqvist till tidningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.