Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

V överväger stödja M mot regeringen igen

Moderaterna tar ännu ett initiativ för att köra över regeringen i riksdagen. Vänsterpartiet utesluter inte stöd..
M anser att regeringen sölar med att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.
Politik • Publicerad 3 februari 2020
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterar nya förslag rörande arbetskraftsinvandring.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterar nya förslag rörande arbetskraftsinvandring.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi har krävt av regeringen i flera års tid att de ska lösa problemen och de har hittills inte ens levererat en utredning. Nu berättar vi för regeringen att om inte ni gör det, så kommer vi att göra det i stället, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Det handlar dels om problemen med kompetensutvisningar, dels det fusk som konstaterats..

Annons

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati utesluter inte att det här är ännu en fråga där regeringen kan bli överkörd av riksdagen.

– Vi är beredda att diskutera frågan med Moderaterna när det gäller att stoppa exploateringen av arbetskraftsinvandrare och att sätta åt arbetsgivare som ägnar sig åt det. Sen finns det frågor där vi inte är överens, säger han till TT.

Kraftfulla åtgärder

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar Moderaternas förslag med "sent ska syndaren vakna". Han uppger i en skriftlig kommentar att regeringen och samarbetspartierna redan förbereder en översyn av reglerna och beslut om utredningsdirektiv fattas inom kort.

"Det kommer att innehålla kraftfulla åtgärder mot missbruk av systemet", kommenterar Johansson.

I januariavtalet aviserades en utredning om att lösa problemen med de så kallade kompetensutvisningarna. Det handlar om kvalificerad arbetskraft som kommit till Sverige men som utvisas på grund av mer eller mindre byråkratiska fel med ansökningar, lön eller semester. I övrigt säger bara januariavtalet att dagens regler ska värnas.

Utredningen skulle ha tillsatts förra året, men enligt justitie– och migrationsminister Morgan Johansson (S) har det fördröjts på grund av att regeringen även vill ha in direktiv för att åtgärda det fusk som förekommer.

Högre lön

När det gäller kompetensutvisningarna vill M ha ett nytt regelverk som innebär att det görs en helhetsbedömning - mindre fel ska inte per automatik ska leda till utvisning. Sanktioner mot arbetsgivare som gör fel bör införas.

Därutöver vill M höja lönekravet till motsvarande en heltidsanställning vid lägsta lön. Dagens krav på 13 000 kronor i månaden är för lågt. Samtidigt föreslår M att ett försörjningskrav införs för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.

För att stoppa fusket föreslås bland annat att det så kallade spårbytet avskaffas. Det innebär i dag att en asylsökande som fått avslag kan söka arbetstillstånd.

För att minska riskerna för fusk föreslås ett system där sociala avgifter för arbetstagaren betalas in i förskott. Partiet vill helt förbjuda arbetskraftsinvandring av personliga assistenter. En rapport i höstas från ett antal myndigheter visade att det just i den sektorn förekommer ett utbrett fusk.

Ny ordning

Annons

Det var Alliansregeringen som med stöd av Miljöpartiet liberaliserade arbetskraftsinvandringen. Bland annat avskaffades arbetsmarknadsprövningen som dittills hade gällt. Trots att Ulf Kristersson själv har lyft fram att många arbetslösa skulle kunna ta många av de jobb som arbetskraftsinvandrare i dag får, vill Moderaterna inte återinföra prövningen.

– En myndighet kan inte avgöra vilken kompetens ett företag behöver, säger han.

Däremot vill M utreda en ny ordning för prövning av arbetstillstånd. I dag är det Migrationsverket som står för den, vid sidan av alla andra uppdrag myndigheten har. Enligt Moderaterna leder detta till att arbetstillstånd nedprioriteras och att väntetiderna blir långa.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons