1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

V: Regeringens klimatpolitik räcker inte

Vänsterpartiet kritiserar regeringens klimatpolitik för att vara otillräcklig.
Politik • Publicerad 1 oktober 2019
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet presenterar ett miljö- och klimatpaket i sin budgetmotion för 2020.

– Vi lägger den grönaste budgeten, säger Sjöstedt.

Satsningarna i miljö- och klimatpaketet går på sammanlagt runt 10,5 miljarder kronor 2020 utöver vad regeringen föreslagit i sin budgetproposition.

Av de drygt tio miljarderna vill V lägga närmare tre miljarder på utbyggd och upprustad järnväg och sjöfart. Ytterligare 2,6 miljarder läggs på energieffektivisering och omställning. Det handlar bland annat om elektrifiering av transportsektorn, renovering av flerbostadshus och satsningar på solceller och vindkraft till offentliga byggnader.

V föreslår även 2,8 miljarder kronor mer till billigare och stärkt kollektivtrafik, inklusive en cykelsatsning.

– Regeringen har en ganska skarp profil i klimatfrågor, men faktum är att utsläppen inte minskar, säger Sjöstedt.

Enligt honom är styrkan i V:s förslag att stora pengar satsas på omställning där utsläppen är som störst: transporter, industri, jordbruk och bostäder.

Hur förslagen ska finansieras återkommer partiet till senare i veckan, då hela V:s budgetmotion presenteras. Även om Sjöstedt inte utesluter höjda klimatskatter, så lovar han att det inte blir något V-förslag om höjd bensinskatt utöver den indexuppräkning som regeringen har föreslagit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.