1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ukraina inleder granskning efter påtryckning

USA:s president Donald Trump har uppmanat Ukraina och Kina att utreda hans eventuella motståndare i det kommande presidentvalet, Joe Biden.
Nu meddelar Ukrainas riksåklagare att nedläggningen av utredningarna mot gasbolaget Burisma – där Bidens son Hunter ingick i styrelsen – ska granskas.
Ukraina • Publicerad 4 oktober 2019
Hunter Biden befinner sig i centrum av en politisk kris i USA. Arkivbild.
Hunter Biden befinner sig i centrum av en politisk kris i USA. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

– Vi ser över alla fall som lades ned eller som delades upp i separata fall, för att kunna fatta ett beslut om det var olagligt, säger riksåklagare Ruslan Ryabosjapka.

Myndigheterna har tidigare uppgett att utredningen av bolaget Burisma riktar in sig på en period innan Hunter Biden blev styrelseledamot.

– Arbetet fortsätter och vi kommer att berätta om resultaten senare, säger Ryabosjapka.

Hunter Biden har hamnat i storpolitikens centrum sedan president Donald Trump uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och Hunter Bidens affärer i Ukraina. Trump har även uppmanat Kina att utreda Biden.

Frågan är politiskt sprängstoff eftersom Joe Biden är kandidat till att ställa upp i presidentvalet 2020 för Demokraterna, och kan därmed bli huvudmotståndare till president Trumps parti Republikanerna.

Trump vill inte svara

Skandalen har lett till en riksrättsutredning mot Donald Trump som utreds för misstankar om att han villkorat en utredning av Joe och Hunter Biden med 400 miljoner dollar (motsvarande omkring 4 miljarder kronor) i militärt stöd till Ukraina.

Ordförandena för de tre kommittéer i kongressen som leder utredningen har bett vicepresident Mike Pence att överlämna dokument som är knutna till ett möte som han höll med Zelenskyj, samt ett telefonsamtal mellan Trump och Zelenskyj. Pence har fram till den 15 oktober att lämna över handlingarna.

På fredagen ville inte Trump svara på en direkt fråga huruvida han tänker samarbeta med utredningen.

– Jag vet inte, det är upp till juristerna, sade Trump vid en presskonferens i Vita huset.

Donald Trump, som beskriver utredningen som en statskupp, har återkommande förnekat att han erbjudit något i utbyte mot en utredning av Joe och Hunter Biden.

Men kongressens underrättelsekommitté har offentliggjort sms från amerikanska diplomater, där åtminstone en av dem var medveten om att de utövade "ytterligare påtryckningar mot Ukraina att leverera på presidentens krav att Ukraina inleder politiskt motiverade utredningar", enligt demokrater som leder riksrättsutredningen.

Rasar mot Trump

Demokraterna är i majoritet i representanthuset som fattar beslut om huruvida en riksrättsprocess ska inledas. Senaten, där Republikanerna har övertaget, fattar det slutgiltiga beslutet om Donald Trump i så fall ska tvingas avgå.

Den republikanske senatorn Mitt Romney rasar mot Trump:

"Presidentens skamlösa och exempellösa uppmaning till Kina och Ukraina att utreda Joe Biden är orätt och fruktansvärd, av allt att döma", skriver Romney på Twitter.

"När den enda amerikanske medborgare som president Trump väljer ut för Kinas utredning är hans politiska motståndare mitt i Demokraternas nomineringsprocess, är det godtroget att antyda att det är någonting annat än politiskt motiverat", skriver han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.