1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tyfonen Hagibis hotar F1 och rugby-VM

Hagibis är det största orosmomentet i Japan just nu.
Tyfonen med en vindhastighet på upp till 80 sekundmeter kan ställa till problem för formel 1-loppet på Suzukabanan och rugby-VM i helgen.
Formel 1 • Publicerad 9 oktober 2019
Så sent som för en månad sedan drabbades Japan av en tyfon. I helgen är det dags igen och ovädret riskerar att ställa till problem för både rugby-VM och formel 1-loppet på Suzukabanan. Arkivbild.
Så sent som för en månad sedan drabbades Japan av en tyfon. I helgen är det dags igen och ovädret riskerar att ställa till problem för både rugby-VM och formel 1-loppet på Suzukabanan. Arkivbild.Foto: AP/TT

Hagibis väntas dra in över Japan på lördag och är den 19:e under orkansäsongen. Den värderas som våldsam, med tänkbar vindhastighet i byar på uppemot 80 sekundmeter.

Enligt Japans meteorologiska institut väntas det värsta ovädret i de södra delarna av Japan, inklusive Tokyo, under lördag och söndag.

Formel 1-loppet på Suzukabanan, cirka 30 mil väster om Tokyo, kan få stora problem med häftigt regn, även om tyfonen (en tropisk orkan) inte går direkt över området.

Formel 1-arrangören gör allt i sin makt för att träningarna och loppet ska kunna genomföras säkert. Man vill inte hamna i samma situation som 2014 då den franske föraren Jules Bianchi förlorade kontrollen på sin Marussia-bil och kraschade efter att en tyfon fört med sig kraftigt regn som gjorde banan våt och sikten dålig. Bianchi avled senare av sina skador.

Enligt prognosen väntas det värsta ovädret dra in över Suzuka på lördag. Det kan innebära att lördagens kval skjuts upp till på söndagen, då loppet sedan ska köras. Så gjorde man både 2004 och 2010 då tyfoner hotade.

I rugby-VM kan lördagens gruppfinal mellan England och Frankrike i Yokohama påverkas. Om matchen ställs in går båda lagen vidare, med England som gruppvinnare.

– Blir det så kommer vi inte att sitta på hotellrummet och rulla tummarna. Vi kommer att träna och se till att vi behåller skärpan till matcherna som kommer, säger den engelske spelaren Dan Cole.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.