Två fall av blåljussabotage på nyårsnatten

Brott Artikeln publicerades
Att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård rubriceras nu som blåljussabotage. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård rubriceras nu som blåljussabotage. Arkivbild.

Under nyårsnatten hanterade polisen två fall av det nya brottet blåljussabotage som infördes vid midnatt. I det ena fallet handlade det om en krossad ruta på en polisbil och i det andra fallet attackerades polis och räddningstjänst under utryckning.

Vid tolvslaget på nyårsnatten infördes den nya brottsrubriceringen blåljussabotage, som riktar sig mot den som angriper eller på annat sätt stör blåljuspersonalens arbete.

Två polisregioner uppger för TT att de från midnatt hanterat ärenden som rubricerats som blåljussabotage. Den ena skedde på Fiskaretorget i Västervik strax efter klockan ett på natten. En man som krossade en ruta på en polisbil greps, fick nyktra till, förhördes och släpptes sedan på fri fot.

– Han är dock fortfarande misstänkt för brott, säger Evelina Olsson, presstalesperson i region Syd.

Det andra blåljussabotaget utfördes i området Tjärna Ängar i Borlänge.

– Vi åkte på ett larm om en brand på en balkong orsakad av en fyrverkeripjäs. När vi och räddningstjänsten kommer dit attackeras vi av stenar och raketer. En polis träffades i huvudet av en mindre sten men blev inte allvarligt skadad, säger Fredrik Bäcker som är vakthavande befäl vid region Bergslagen.

Ingen person greps på platsen men polisen har gott hopp om att kunna identifiera gärningspersoner eftersom händelsen filmades med en typ av drönare som polisen använder sig av. Filmmaterialet ska nu gås igenom.

– Det var mycket folk i rörelse men bara en liten klick attackerade blåljuspersonal, säger Fredrik Bäcker.

Fakta

Fakta: Blåljussabotage

Från den 1 januari 2020 infördes ett nytt brott i brottsbalken: blåljussabotage.

Blåljussabotage innebär att angripa eller störa polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård så att utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet allvarligt försvåras eller hindras.

Straffet för blåljussabotage är fängelse i högst fyra år. För grovt blåljussabotage är straffet lägst två år och högst 18 år, eller livstid.

Källa: Regeringen

Visa mer...