Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två alkoholutslag fällde pilot

Rättsligt • Publicerad 3 februari 2020
Nu är det färdigfluget för en pilot som två gånger blivit påkommen alkoholpåverkad inför en flygning. Arkivbild.
Nu är det färdigfluget för en pilot som två gånger blivit påkommen alkoholpåverkad inför en flygning. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

Två gånger ertappades piloten med att vara alkoholpåverkad i tjänsten. Därmed var det rätt att återkalla hans flygcertifikat, fastslår förvaltningsrätten enligt Östgöta Correspondenten.

Första gången var 2002. Innan en flygning från Arlanda upptäcktes att mannen var påverkad. Han visade sig ha knappt en promille alkohol i blodet. Flygcertifikat återkallades. Efter omfattande rehabilitering återfick han det.

Annons

Nästa tillfälle inföll 2016. Han satt påverkad i cockpit men lyfte aldrig med planet. Nu låg alkoholhalten på 0,42 promille.

I fjol återkallade Transportstyrelsen ånyo flygcertifikatet med motiveringen att risken för återfall är stor. Piloten överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Linköping. I sitt avslag skriver rätten att piloten har äventyrat säkerheten för passagerare och flygpersonal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons