Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Myndighet vill försvåra snabba konsumtionslån

Det är ofta för lätt att få snabba konsumtionslån. Mängder av lån hamnar snabbt hos kronofogden.
Nu vill Finansinspektionen att kreditgivarna ska kunna kolla upp låntagarna bättre.
Ekonomi • Publicerad 13 februari 2020
Finansinspektionen vill minska risken för överskuldsättning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I fjol ökade konsumtionslånen med åtta procent. 15 procent av dessa lån hamnade hos inkasso. E-handlarnas och kreditgivarnas samarbete kring hur de tar betalt uppmuntrar ofta till låneköp. Nyligen beslöt regeringen att sätta stopp för e-handlarnas upplägg där kundernas köp slentrianmässigt sker på krita.

Nu vill Finansinspektionen strama åt reglerna och bland annat undersöka om det förekommer brister i låneföretagens kreditprövningar, något företagen är skyldiga att göra.

Annons

– Den finns en risk att konsumenten får lån som den inte borde ha, säger Anders Dölling, rådgivare på Finansinspektionen.

Myndigheten vill också att kreditgivarna ska få bättre koll på låntagarnas ekonomi. I dag kan uppgifterna vara gamla eller dolda, det är helt enkelt svårt att få en totalbild av konsumentens befintliga skulder. En låntagare kan ha flera lån hos andra långivare utan att det finns en samlad bild.

Dölling pekar bland annat på att det finns forum på nätet som tipsar om vilka kreditgivare som använder register där de inte ser alla befintliga lån.

Finansinspektionen ber därför regeringen att tillsätta en utredning som föreslår att det upprättas ett system som alla långivare kan använda sig av för att få bättre koll på kundernas samlade lån.

– Det här kan bidra till att bli ett verktyg mot överskuldsättning, säger Anders Dölling och nämner att bland annat Norge sedan i fjol har infört en sådan modell.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons