Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trump väntas bli friad på onsdag

Efter republikanernas nej till vittnen i riksrättsrättegången mot Donald Trump väntas ett friande av presidenten på onsdag.
USA • Publicerad 1 februari 2020
Den amerikanska senaten röstar nej till att tillåta vittnen.
Den amerikanska senaten röstar nej till att tillåta vittnen.Foto: Senaten/AP/TT

Under fredagen röstade senaten med knapp marginal, 51 mot 49, för att inte tillåta nya vittnen. Två republikaner röstade emot partilinjen, Mitt Romney och Susan Collins, men det hade krävts ytterligare två senatorer för att Demokraterna skulle få sin vilja igenom.

– USA kommer att minnas denna dag, en dag när senaten svek sina plikter, vände ryggen mot sanningen och i stället drev igenom en bluffrättegång, sade Demokraternas gruppledare i senaten, Chuck Schumer, efter omröstningen.

Annons

Demokraterna hade framför allt velat kalla den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som vittne. Deras huvudsakliga anklagelse mot Trump, maktmissbruk, gäller att han ska ha fryst en utbetalning av militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landet att inleda en utredning mot hans potentiella rival i valet i höst, demokraten Joe Biden.

Försvarar beslutet

Bolton har antagits kunna ge stöd åt den beskrivningen, då han i en kommande bok rapporteras gå in på att Trump berättat för honom personligen att utbetalningen av biståndet skulle vara knuten till en utredning.

Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, försvarade beslutet att inte tillåta vittnen under rättegången.

– En majoritet i senaten har avgjort att de många vittnen och över 28 000 sidor dokument som redan finns som bevismaterial är tillräckligt för att bedöma representanthusets anklagelser och avsluta denna riksrättsrättegång, sade han.

Avslutas på onsdag

Processen återupptas på måndag. Då får åklagarsidan och försvaret två timmar var på sig för sina slutpläderingar. Därefter hålls de avslutande omröstningarna om de två formella riksrättsanklagelserna, maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete, klockan 16 lokal tid på onsdag.

För att fälla presidenten krävs två tredjedelars majoritet. Trump kommer med största sannolikhet att frias eftersom republikanerna har majoritet i senaten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons