unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Våldsamma protester under Trumps Indienbesök

USA:s president Donald Trump fick ett storslaget mottagande under sitt första officiella besök i Indien.
Samtidigt pågick våldsamma sammandrabbningar i huvudstaden Delhi där tusentals människor demonstrerade för eller mot en ny medborgarskapslag. Fyra personer har dödats, varav en polis.
Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Donald Trump.
Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Donald Trump.
Foto: Aijaz Rahi/AP/TT
Trump höll ett tal inför närmare 100|000 personer i Ahmedabad.
Trump höll ett tal inför närmare 100|000 personer i Ahmedabad.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Våldsamheter flammade upp i huvudstaden Delhi där människor demonstrerade för eller mot en ny medborgarskapslag.
Våldsamheter flammade upp i huvudstaden Delhi där människor demonstrerade för eller mot en ny medborgarskapslag.
Foto: Dinesh Joshi/AP/TT
Trump och USA:s första dam Melania Trump besöker Taj Mahal under sin Indienresa.
Trump och USA:s första dam Melania Trump besöker Taj Mahal under sin Indienresa.
Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Röda mattan hade rullats ut när Donald Trump anlände till Ahmedabad där han togs emot av Indiens premiärminister Narendra Modi. Vid ett framträdande på en cricketarena i staden hyllades Trump av uppemot 100 000 åskådare till tonerna av Village People's låt "Macho man". Syftet med besöket är att ytterligare stärka banden mellan USA och Indien och genomföra affärer på försvarsområdet, bland annat leveransen av amerikanska militärhelikoptrar till ett värde av omkring tre miljarder dollar.

– Samtidigt som vi fortsätter att bygga upp vårt militära samarbete ser USA fram emot att förse Indien med en del av den bästa och mest fruktade militära utrustningen på planeten, sade Trump.

Handeln stötesten

Men bakom alla fina ord och en hänförd publik iförda basebollkepsar tryckta med Trumps namn finns också ett allvar. Handelsrelationen länderna emellan har försämrats i och med protektionistiska åtgärder från båda håll. Trump sade i sitt tal att diskussioner påbörjats för ett "fantastiskt handelsavtal", men kallade samtidigt Modi för en "väldigt tuff förhandlare".

Parallellt med hyllningarna i Ahmedabad bröt våldsamheter ut i huvudstaden Delhi, dit Trump anlände på måndagskvällen efter att ha besökt mausoleet Taj Mahal med sin hustru Melania Trump. Orsaken till våldsamheterna är den nya medborgarskapslag som enligt kritiker diskriminerar muslimer och är ytterligare ett försök att underminera den sekulära grundstenen i Indiens demokrati.

Våldsamma drabbningar

Fordon sattes i brand, avspärrningar revs ner och en tjock rök spred sig i luften då anhängare och motståndare till lagen drabbade samman. Polisen sköt tårgas och rökgranater för att skingra demonstranterna och en polis dödades efter att ha fått allvarliga huvudskador, uppger lokala medier.

Tre civila personer dödades också och många därtill skadades, rapporterar indiska medier.

Enligt en högt uppsatt amerikansk tjänsteman kommer Trump att ta upp frågan om religionsfrihet under sitt besök.