Tonåring frias för bombfrakt på tåg

Brott Artikeln publicerades
Under måndagen meddelade Malmö tingsrätt sin dom. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Under måndagen meddelade Malmö tingsrätt sin dom. Arkivbild.

Han hade en kraftig bomb på tåget – men frias från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Men tonåringen från Södertälje hade också en pistol med sig och döms för vapenbrott.

Med 1,5 kilo sprängmedel i bagaget – paketerat i en nötburk samt krutstubin med apterad sprängkapsel – hoppade 19-åringen på Snälltåget i Malmö. På resan norrut stoppades han i en tullkontroll, och den livsfarliga packningen i ryggsäcken upptäcktes.

Han frias dock från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, enligt en dom från Malmö tingsrätt. Rätten anser att det inte finns belägg som talar för att 19-åringen "haft avsikt att hantera en sprängladdning". Det finns inga spår som går att koppla till tonåringen på eller i nötburken, och dessutom anser rätten att det finns flera omständigheter som talar för att han inte heller känt till att det låg en sprängladdning i ryggsäcken.

Upptäckten gjordes den 2 juli, och efter analys konstaterade Försvarsmakten att bomben i nötburken, samt krutstubin med apterad sprängkapsel var en fungerande sprängladdning. Transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt – enligt försvarets utlåtande kan en sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet.

I förhör har 19-åringen tidigare sagt att han varit i Malmö på uppdrag av en annan person för att hämta saker som skulle transporteras till Stockholm. Utöver den apterade bomben hade han även en skarpladdad pistol med sig. För detta döms han till fängelse i nio månader för vapenbrott.

Den medåtalade, en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren överlåtit pistolen till 19-åringen, döms för vapenbrott och ringa narkotikabrott till 1 år och 6 månaders fängelse.

31-åringen ska enligt åtalet även ha transporterat eller förvarat sprängladdningen tidigare samma dag, men rätten friar honom för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.